MAE: România sprijină în continuare suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei

Foto: mae.gov.ro
Foto: mae.gov.ro

Ministerul Afacerilor Externe salută aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Ucraina.

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea astăzi, 1 februarie 2022, a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România şi Ucraina. Cu acest prilej aniversar, a avut loc un schimb de scrisori de felicitare între ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu şi omologul ucrainean, Dmytro Kuleba

În scrisoarea sa, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat importanța relației cu Ucraina și a reiterat angajamentul pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, în spiritul valorilor europene și în conformitate cu agenda europeană și euroatlantică a Ucrainei.

Șeful diplomației române a exprimat speranța că dialogul deschis și consistent, pe care l-a promovat și susținut constant, prin numeroase contacte directe în ultimii doi ani cu omologul său, va aduce soluții rapide și durabile la problemele identitare ale minorității române din Ucraina. Totodată, a evidențiat angajamentul pentru dinamizarea cooperării transfrontaliere și în domenii sectoriale de interes comun.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și pentru dreptul acestui stat de a-și decide liber cursul politicii sale externe și de securitate. În același timp, a exprimat încrederea că opțiunea democratică a poporului ucrainean constituie o forță motrice a procesului de reforme din Ucraina.

Subliniind aspirația comună a popoarelor român și ucrainean pentru stabilitate, prosperitate și securitate ca principii ale cooperării bilaterale, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat încrederea că interacțiunea comună, pe aceste baze, poate deveni un exemplu în regiune.

Informații suplimentare

Ucraina şi-a proclamat independența la 24 august 1991, iar România a recunoscut noul stat la 8 ianuarie 1992. România şi Ucraina au stabilit formal relații diplomatice la 1 februarie 1992.

România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de Asociere UE-Ucraina, la 3 iulie 2014.

CITEȘTE ȘI   -  Rusia revine și spune că nu vrea ieșirea Bulgariei din NATO, dar are o problemă cu România

Putin: Lansatoarele de rachete din Polonia și România sunt o amenințare pentru Rusia

Lansatoarele de rachetă din România şi Polonia sunt o ameninţare pentru Rusia, a declarat marţi preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit Reuters.

Declaraţia a fost făcută într-o conferinţă de presă după o întâlnire la Moscova cu premierul ungar Viktor Orban (vezi AICI), potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel