Partidul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, dă o lovitură media cotidienelor Rossia Today şi Sputnik.
Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche (LREM), nu va acredita mass-media ruse Russia Today (RT) şi Sputnik pentru campania din alegerile europarlamentare, a anunţat vineri directorul de campanie al formaţiunii, Stephane Sejourne, informează AFP. 'Nu vom acredita nici Russia Today, nici Sputnik pentru acoperirea mediatică a campaniei noastre', a declarat Stephane Sejourne într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, interviu axat pe fenomenul 'fake news' (ştiri false).
'Acestea nu sunt organisme de presă, ci de propagandă în serviciul Kremlinului. Ele nu trebuie să fie asimilate cu mass-media, care verifică informaţia sau o confruntă cu alte surse', a explicat el. Postului RT i-au fost respinse de mai multe ori cererile pentru acreditare la Palatul Elysee, înainte să aibă în final acces, în noiembrie 2017, la palatul prezidenţial din Franţa. Postul a răspuns vineri după-amiaza pe site-ul său, reproşând că nu există niciun exemplu sau dovadă pentru acuzaţiile care i se aduc. La rândul său, Sputnik a subliniat că 'Parisul nu a furnizat explicaţii oficiale în ceea ce priveşte decizia de a nu le acorda acreditare jurnaliştilor de la Sputnik şi RT'.
Citește și: Alegeri europarlamentare. Macron: "opoziţie între progresişti şi naţionalişti"
Emmanuel Macron a anunţat în ianuarie 2018, în timpul promisiunilor sale adresate presei, că doreşte 'să facă să evolueze dispozitivul nostru juridic, pentru a proteja viaţa democratică de aceste ştiri false'. Într-o aluzie abia voalată la mass-media ruse RT şi Sputnik, el a criticat 'această propagandă articulată cu mii de conturi pe reţelele sociale', care 'răspândesc într-o secundă minciuni sfruntate'.
Două controversate proiecte de lege au fost adoptate între timp de Adunarea Naţională a Franţei pentru a lupta împotriva 'manipulării informaţiei' în perioada electorală. Ele ar urma să permită unui candidat sau unui partid să sesizeze justiţia pentru a face să înceteze difuzarea de 'informaţii false' pe parcursul celor trei luni care preced un scrutin naţional.
Citește și: Europarlamentare. ALDE, campanie împotriva naționaliștilor și populiștilor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu