Macron: UE trebuie să decidă strategia de apărare. Puterea nucleară a Franţei, dimensiune europeană

Mihai Ciobanu / 07 feb 2020 / 22:51 Salveaza PDF Comentarii
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Ţările europene trebuie să decidă împreună care sunt interesele comune de securitate, a declarat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, amintind că Franţa este o putere nucleară şi că interesele ţării au o "dimensiune europeană".

"Sunt convins că europenii trebuie să definească de la început care le sunt interesele în materie de securitate şi să decidă suveran ceea ce este bine pentru Europa", a declarat Emmanuel Macron într-un discurs rostit vineri la Şcoala de Război din Paris.

"De asemenea, europenii trebuie să propună împreună o agendă internaţională pentru controlul armamentului. (...) În căutarea păcii, Franţa este ataşată unei logici a dezarmării care să servească securităţii şi stabilităţii modiale. Din acest punct de vedere, avem un bilanţ unic în lume, conform cu responsabilităţile şi cu interesele, astfel că am dezasamblat irevesibil componenta nucleară terestră, instalaţiile de teste nucleare, instalaţiile de producţie de materiale de fisiune pentru arme, precum şi capacitatea arsenalului, care este acum mai mic de 300 de bombe nucleare.

Toate aceste decizii sunt coerente cu refuzul nostru faţă de o cursă a înarmării, cu menţinerea formatului disuasiunii nucleare la nivelul strict suficient", a precizat preşedintele Franţei, potrivit stenogramei discursului, publicată pe site-ul Palatului Elysée, citează Mediafax.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26