Lukașenko plănuiește să participe la summitul SCO din septembrie

Lukașenko avertizează că Belarus se va alătura Rusiei în război dacă va fi atacată / Foto: Kremlin.ru
Lukașenko avertizează că Belarus se va alătura Rusiei în război dacă va fi atacată / Foto: Kremlin.ru

Alexandr Lukașenko plănuiește să participe la summitul SCO din septembrie.

Președintele belarus Alexandr Lukașenko plănuiește să participe la un summit al Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO) în septembrie, a declarat duminică secretarul de presă prezidențial Natalya Eismont, la postul de televiziune ONT, scrie Interfax.

Anterior, secretarul general al Organizației de Cooperare din Shanghai, Zhangm Mina, a anunțat că Belarus a depus o cerere de aderare la SCO ca stat membru, în prezent Belarus având statutul de stat observator în organizație. Decizia de a începe procedura de includere a republicii în calitatea de membru al SCO va fi luată la summit-ul de la Samarkand, care va avea loc în perioada 15-16 septembrie.

Rusia îşi avertizează partenerii din SCO cu privire la riscul participării la exerciţii militare comune cu SUA

Rusia şi-a avertizat partenerii din cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO) asupra riscului pe care îl constituie pentru securitatea lor participarea la exerciţii militare comune cu SUA, relatează marţi săptămânalul rusesc Argumentî i Faktî, citat de EFE. Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a exprimat această îngrijorare omologilor săi din cadrul SCO la reuniunea desfăşurată vinerea trecută la Taşkent, capitala Uzbekistanului, fostă republică sovietică din Asia Centrală, potrivit publicaţiei menţionate. 'Aş vrea să reamintesc partenerilor că americanii au nevoie de aceste activităţi (exerciţii militare comune) în primul rând pentru a studia potenţialul teatrului de acţiuni de război, de a identifica coordonatele posibilelor ţinte şi de a-şi corecta hărţile digitale pentru armele lor de înaltă precizie', a spus înaltul oficial rus.

El şi-a exprimat convingerea că toate ţările SCO realizează 'riscurile majore pe care aceste iniţiative americane le reprezintă' pentru securitatea membrilor Organizaţiei. Potrivit agenţiei de presă oficiale TASS, Patruşev s-a referit în special exerciţiile cu numele de cod 'Cooperarea regională 2022', desfăşurate în Tadjikistan între 10 şi 20 august, sub comanda SUA, şi la care au participat trupe din Kazahstan, Kîrgîzstan, Uzbekistan, Mongolia şi Pakistan. Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, fondată în 2001, este formată în prezent din opt ţări - China, India, Kazahstan, Kîrgîzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan - cărora li se va alătura Iranul în septembrie, conform Agerpres. Vezi mai mult AICI.

SUA, apel către China să nu se situeze 'de partea greşită a istoriei' după convorbirea Xi Jinping - Vladimir Putin

Statele Unite au cerut Chinei să nu mai sprijine invazia rusă în Ucraina pentru a evita, astfel, să se plaseze 'de partea greşită a istoriei', ca reacţie la convorbirea telefonică care a avut loc în aceeaşi zi între preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin, transmite AFP.

'Suntem îngrijoraţi de alinierea Chinei cu Rusia', a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei americane ca reacţie la conversaţia telefonică dintre cei doi preşedinţi în timpul căreia Beijingul a asigurat Moscova de sprijinul său în materie de suveranitate şi securitate.

'La mai bine de trei luni de la invadarea brutală (a Ucrainei) de către Rusia, China este încă de partea Rusiei. Continuă să răspândească propaganda rusă în întreaga lume. Continuă să protejeze Rusia în cadrul organizaţiilor internaţionale, sustrăgându-se de la responsabilităţile ca membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU. Şi continuă să nege existenţa atrocităţilor comise de Rusia în Ucraina sugerând, dimpotrivă, că acestea sunt înscenate', a estimat oficialul american. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel