Ludovic Orban: Vremea în care afacerile se amestecă cu politica a trecut

Ludovic Orban
Ludovic Orban

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că ar fi de acord ca oamenii politici să depună o declarație de fiscalitate, pe lângă declarațiile de interese și de avere, la fel cum se întâmplă și în alte state. Liderul PNL a precizat că vremea în care se amestecau afacerile cu politica a trecut.

„Foarte mulți oameni după 1990 au amestecat politica cu afacerile și s-au băgat în politică pentru a avea relații privilegiate fie cu autoritățile, fie să aibă condiții de competitivitate îmbunătățită în raport cu alți actori economici concurenți din domeniul respectiv. Eu cred că vremea în care afacerile se amestecă cu politica a trecut. Cine face politică, trebuie să facă politică. Să servească interesul public. Dacă a avut afaceri, evident că trebuie să știi tot despre afacerile pe care le-a avut, evident că nu mai are voie să facă afaceri și evident că firma lui nu mai are voie să aibă niciun contract cu domeniul lui de activitate”, a afirmat Ludovic Orban, marți seara, la Digi 24.

„Dar lucrurile acestea clar trebuie să fie cunoscute, transparente, pentru că a fost afectată concurența loială pe diferitele piețe, datorită unor relații privilegiate cu decidenți politici pe care le au fie oameni din clientela politică, fie oameni politici care au dobândit avantaje necuvenite”, a completat Orban.

"Ar trebui introdusă depunerea declarației de fiscalitate"

Premierul desemnat a precizat că ar trebui introdusă depunerea declarației de fiscalitate, alături de cea de interese și de avere, pentru oamenii politici care dețin funcții publice.

„Este normal și firesc. Nu e niciun fel de problemă. În general despre un om public trebuie să se cunoască sursele de venit, măsura în care își plătește taxele și impozitele. Nu am nicio problemă din punctul acesta de vedere. Aici eu nu înțeleg de ce nu se aplică”, a explicat liderul PNL.

Premierul desemnat a mai spus că în alte țări precum Germania, Franța sau Statele Unite fiscul verifică de unde ai dobândit averile sau dacă ai avut veniturile necesare pentru proprietățile achiziționate.

„Fiscul și în Germania și în Frața și în SUA te verifică. Ce proprietăți ai. De unde le-ai dobândit? Ai avut venit, ai plătit impozit aferent venitulurilor necesare pentru a dobândi o proprietate sau a face achiziția respectivă? Dacă nu ai plătit impozitele aferente veniturilor necesare pentru achiziționare, fie îți ia imobilul, fie te pune să plătești. La noi nu înțeleg de ce nu se aplică, pentru că averile dobândite fără veniturile necesare și mai ales fără să îți fi plătit impozitele aferente veniturilor respective constituie niște averi care au fost dobândite fie din evaziune, fie din surse care nu sunt legale”, a conchis Orban citat de Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel