Londra îi cere Iranului să respecte integral acordul internaţional din 2015

Decizia anunţată de Iran de a-şi relua activităţile de îmbogăţire a uraniului reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Regatului Unit, a atenţionat marţi ministrul de externe britanic Dominic Raab, citat de Reuters.


Iranul a anunţat marţi că intenţionează să-şi reia activităţile de îmbogăţire a uraniului la uzina sa din Fordo (la circa 180 de km sud de Teheran), activităţi ce erau îngheţate în conformitate cu Acordul de la Viena asupra programului nuclear iranian, încheiat în 2015, scrie Agerpres.

Ultimele acţiuni ale Iranului contravin în mod clar acordului şi reprezintă un risc pentru securitatea noastră naţională, a spus Raab.

Dorim să găsim o cale de a avansa prin dialog internaţional constructiv, dar Iranul trebuie să-şi respecte angajamentele făcute şi să revină urgent la conformarea deplină cu acestea, a adăugat demnitarul britanic.

Iranul produce în prezent uraniu îmbogăţit la un nivel superior limitei de 3,67% prevăzute prin acord şi nu o mai respectă pe cea de 300 kg impusă pentru stocurile sale de uraniu slab îmbogăţit. Prin acordul din iulie 2015, Iranul a acceptat să-şi reducă drastic activităţile nucleare, pentru a le garanta caracterul exclusiv civil, în schimbul ridicării parţiale a sancţiunilor internaţionale care îi sufocă economia.

Retragerea unilaterală a SUA din acord, în mai 2018, şi reintroducerea sancţiunilor americane privează însă Iranul de beneficiile economice scontate în urma acordului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel