Lituanienii nu vor semna ACTA, până nu vor avea loc consultări

Man_with_computer,_controlling_a_hydroelectric_power_plant
Man_with_computer,_controlling_a_hydroelectric_power_plant

Lituania, asemeni Poloniei și Bulgariei, a decis miercuri să suspende ratificarea acordului multilateral ACTA, în urma protestelor de sâmbătă din Europa a utilizatorilor de Internet care consideră că le este afectată viața ”privată”.

"S-a decis că ACTA nu va fi supus ratificării pe termen scurt. Vor avea loc consultări. (...) După escaladarea controverselor, necesitatea unei discuţii serioase între instituţii şi public cu privire la această problemă a devenit evidentă", a declarat pentru presă ministrul de Justiţie Reminijus Simasius după o reuniune a guvernului.

Anterior, ministrul apreciase pe blogul său că anumite dispoziţii ale acestui tratat "ridică întrebări serioase", subliniind că el "nu apreciază că tratatul a fost semnat evitând cu grijă discuţiile în cadrul UE şi al Lituaniei".

Guvernul lituanian a fost printre cele 22 din UE care la 26 ianuarie au semnatAcordul ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreemen),  la Tokyo.

Negociat între Uniunea Europeană, Statele Unite, Japonia, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Singapore, Coreea de Sud, Maroc, Mexic şi Elveţia textul este destinat să lupte împotriva împotriva contrabandei cu produse contrafăcute şi a pirateriei digitale, drept pentru care criticii îl consideră un potențial atentat la libertățile fundamentale pe Internet.

Deși Germania şi Slovacia nu fac parte din statele semnatare ale acordului, autoritățile celor două state au stopat pregătirile privind semnarea acordului.

Citește și:

Vezi pentru ce a militat un tânăr ploieștean la mitingul ACTA – VIDEO

Oficialii bulgari cedează presiunilor populaţiei şi renunţă la ACTA

Polonia îşi cere scuze că a semnat ACTA. Încep proteste în Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel