Liderii Uniunii Europene, omagiu pentru unul dintre artizanii UE care a murit la 94 de ani

Georgia: Zeci de mii de manifestanţi cer aderarea la UE - foto
Georgia: Zeci de mii de manifestanţi cer aderarea la UE - foto

Liderii instituţiilor europene i-au adus joi un omagiu fostului preşedinte francez Valéry Giscard d'Estaing, mort miercuri la vârsta de 94 de ani, spunând că a fost 'un mare european', căruia construcţia UE 'îi datorează mult', relatează AFP.

'Astăzi, deplângem moartea unui mare european care va continua să ne inspire', a scris pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 'În inima sa, destinele Franţei şi Europei erau strânse legate', a adăugat ea.

'Visul unei Europe mai integrate'

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reamintit că, alături de Helmut Schmidt, cancelar german când el era preşedinte, între 1974 şi 1981, Valéry Giscard d'Estaing a concretizat 'visul unei Europe mai integrate'.

'El a creat Consiliul European, unde a pus bazele uniunii monetare, deci a euro', a adăugat el. 'Îi datorăm mult', a reacţionat şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell. 'Toată viaţa sa el a lucrat în favoarea consolidării construcţiei europene', a adăugat el.

Ce a spus președintele PE

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a reamintit rolul său în calitate de preşedinte al Convenţiei privind viitorul Europei, de la începutul anilor 2000, când 'el a încercat să doteze UE cu o Constituţie de care încă avem atât de mare nevoie'.

Textul de compromis înaintat liderilor europeni în iunie 2003 de Valéry Giscard d'Estaing a fost în cele din urmă respins prin referendum în Franţa şi Olanda în 2005, blocându-se astfel procesul de ratificare în UE. Fostul preşedinte francez a fost de asemenea eurodeputat între 1989 şi 1993.

Mesajul lui Macron

Preşedinţia franceză a anunţat joi că şeful statului, Emmanuel Macron, se va adresa naţiunii în cursul serii, la ora locală 20.00, pentru a-i aduce un omagiu lui Valéry Giscard d'Estaing, mort după ce a contractat COVID-19, potrivit Reuters. În comunicatul transmis de Palatul Elysee Macron spune despre fostul preşedinte că a fost un om de stat progresist. 'Direcţiile pe care le-a oferit Franţei încă de ghidează', se arată în mesaj.

Omagiul Germaniei Angelei Merkel

Cancelarul german Angela Merkel i-a adus la rândul său un omagiu, spunând că Valéry Giscard d'Estaing a fost 'un mare european' şi că Germania a pierdut 'un prieten'. Ea a mai salutat memoria unui 'om de stat' şi a spus că este 'recunoscătoare' pentru 'toate discuţiile bune' pe care le-a avut cu fostul preşedinte francez, conform unui mesaj postat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt, Steffen Seibert.

În acelaşi timp, ministrul german de Externe, Heiko Maas, a salutat la rândul său memoria fostului preşedinte francez, spunând că a avut o 'influenţă decisivă' asupra prieteniei franco-germane. 'Deplângem moartea lui Valéry Giscard d'Estaing.

El a adus servicii enorme prieteniei franco-germane şi a avut o influenţă decisivă asupra acesteia, de asemenea datorită prieteniei sale speciale cu Helmut Schmidt', fost cancelar german între 1974 şi 1982, cu care a avut legături strânse, a spus Heiko Maas. Fostul preşedinte francez 'ne va lipsi atât ca un mare francez, cât şi ca un mare european', potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel