Legea Holocaustului. Polonia, răspuns pentru SUA, după avertisment

 Polonia a respins joi criticile formulate cu o zi înainte de Departamentul de Stat american cu privire la o lege poloneză asupra Holocaustului, exprimându-şi totodată dorinţa ca aceste divergenţe 'să nu afecteze parteneriatul strategic' între cele două ţări, informează AFP. 

Miercuri seara, chiar înainte de votul Senatului polonez asupra textului respectiv, Departamentul de Stat şi-a exprimat 'îngrijorarea' în ceea ce priveşte 'consecinţele' legii în chestiune, criticată de Israel, care vede în ea o tentativă de a nega participarea polonezilor la genocidul evreilor de către fascişti. 

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american, Heather Nauert, a evocat posibile 'repercusiuni asupra intereselor şi relaţiilor strategice' pe care Polonia le are cu SUA şi Israelul. 

Însă intervenţia ei nu i-a influenţat pe senatorii conservatori polonezi, care au aprobat legea. Aceasta mai trebuie promulgată de preşedintele Andrzej Duda, pentru a intra în vigoare. 

Răspunsul concret al Poloniei 

'Amendamentele votate nu limitează libertatea de exprimare, nici libertatea de cercetare ştiinţifică şi publicarea rezultatelor ei, nici libertatea de dezbatere istorică sau de activităţi artistice', a declarat Ministerul polonez al Afacerilor Externe într-un comunicat, răspunzând astfel preocupărilor exprimate de către Departamentul de Stat. 

'Obiectivul principal al actualizării legii este lupta împotriva tuturor formelor de negaţie sau de falsificare a adevărului asupra Holocaustului, inclusiv reducerea responsabilităţii adevăraţilor autori ai acestei crime', a adăugat MAE polonez. 

În această privinţă, 'acuzaţiile de colaborare cu al III-lea Reich german în crimele fasciste, avansate public şi contrare faptelor, la adresa naţiunii poloneze şi statului polonez, sunt incorecte, induc în eroare şi sunt vătămătoare pentru victime: cetăţeni polonezi, atât de origine evreiască, cât şi poloneză', continuă comunicatul. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel