Kremlinul denunţă plasarea în alertă a trupelor americane

Kremlinul denunţă plasarea în alertă a trupelor americane  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Kremlinul denunţă plasarea în alertă a trupelor americane / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Rusia urmăreşte cu mare îngrijorare plasarea în alertă de către SUA a 8.500 de militari pregătiţi pentru a fi desfăşuraţi în Europa în contextul crizei ruso-occidentale legate de Ucraina, a denunţat marţi Kremlinul, afirmând că acţiunile şi declaraţiile în acest sens ale Washingtonului duc la o nouă 'escaladare a tensiunilor' în jurul Ucrainei, relatează AFP şi Reuters.

'Observăm cu mare îngrijorare aceste noi acţiuni americane', a afirmat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.

Potrivit lui, SUA provoacă 'de facto, o exacerbare a tensiunilor'. Washingtonul a plasat până la 8.500 de militari în stare de alertă şi ei ar putea fi pregătiţi în cinci zile să întărească Forţa de reacţie rapidă a NATO, constituită din 40.000 de militari. Decizia desfăşurării lor nu a fost încă luată, notează AFP.

NATO a declarat că a plasat forţe în aşteptare şi că va trimite mai multe nave şi avioane de vânătoare în Europa de Est

Şi NATO a declarat luni că a plasat forţe în aşteptare şi că va trimite mai multe nave şi avioane de vânătoare în Europa de Est pentru întărirea flancului său din zonă, în ceea ce Rusia a denunţat drept o 'isterie' a Occidentului, ca răspuns la concentrarea de trupe ruse la frontiera cu Ucraina.

Rusia dezminte orice intenţie de ofensivă

Occidentul acuză Moscova că a comasat peste 100.000 de militari în apropiere de frontiera cu Ucraina, existând riscul unei invazii ruseşti în ţara vecină. Rusia dezminte orice intenţie de ofensivă, dar leagă o detensionare a situaţiei de tratate care să garanteze în special încetarea extinderii NATO, în special în Ucraina. Aceste revendicări au fost considerate inacceptabile atât în Europa, cât şi în SUA.

Statele Unite urmează să transmită săptămâna aceasta un răspuns scris la o listă cu cerinţe ruseşti. În acest context, preşedintele american Joe Biden a făcut să crească presiunea, plasând trupe în stare de alertă. Această înăsprire a tonului de către Washington pare totuşi să-i fi surprins pe europeni, notează AFP.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat la rândul său că doreşte să propună o 'cale de dezescaladare' omologului său rus Vladimir Putin în cursul unei discuţii 'în următoarele zile', scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel