Kosovo: Cerere pentru ridicarea imunităţii diplomatice a unui angajat rus al ONU

Procurorul principal din Kosovska-Mitrovica a cerut miercuri ridicarea imunităţii diplomatice a unui rus angajat al ONU, suspectat de obstrucţionarea unei operaţiuni a poliţiei kosovare împotriva crimei organizate în nordul Kosovo, zonă locuită de o majoritate sârbă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Misiunea Naţiunilor Unite în Kosovo (UNMIK) a indicat că rusul a fost rănit şi a fost reţinut pentru scurt timp de către poliţia kosovară marţi în cursul unei operaţiuni desfăşurate de aceasta în nordul ţării, care a dus la arestarea a zeci de poliţişti şi civili suspectaţi de contrabandă şi de alte infracţiuni. Forţele speciale kosovare au spus că au întâmpinat o 'rezistenţă armată' în unele zone din nordul majoritar sârb, unde civilii au ridicat baraje pentru a împiedica operaţiunea.

Potrivit şefului poliţiei din Kosovo, rusul şi un alt angajat ONU au fost arestaţi în timp ce se aflau într-un vehicul cu plăcuţe UNMIK, încercând să blocheze intrarea în localitatea Zubin Potok. Procurorul din Mitrovica, principalul oraş din nordul Kosovo, a declarat că a cerut ridicarea imunităţii diplomatice a rusului pentru 'obstrucţionarea' activităţii poliţiei. 'Potrivit dovezilor pe care le avem, el este suspectat că a luat parte la rezistenţa împotriva poliţiei', a declarat procurorul Shyqri Syla.

Arestarea cetăţeanului său a provocat furia Moscovei, care a denunţat marţi 'un act scandalos' şi o încălcare a imunităţii sale diplomatice. UMIK ceruse marţi eliberarea imediată a celor doi angajaţi ai săi, dar nu a dorit să comenteze pe acest subiect. Potrivit unui responsabil de la un spital din Mitrovica, rusul a suferit 'răni grave la cap' şi a fost transferat la Belgrad.

Această operaţiune reprezintă o intervenţie rară a poliţiei kosovare în nordul majoritar sârb, unde cea mai mare parte a populaţiei a rămas loială Belgradului după un deceniu de când Kosovo şi-a autoproclamat independenţa faţă de Serbia. Mai multe mii de sârbi au manifestat miercuri la Mitrovica împotriva raidurilor poliţiei kosovare. În timpul acţiunii de protest, liderul politic al sârbilor, Goran Rakic, a condamnat arestările operate de poliţia kosovară şi a asigurat că 'sârbii nu vor pleca, în pofida brutalităţilor'. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a denunţat marţi operaţiunea poliţiei kosovare ca pe o încercare de a intimida şi a alunga sârbii din zonă, acuzând-o de folosirea violenţei împotriva sârbilor neînarmaţi şi a plasat armata sârbă în stare de alertă maximă, conform Tanjug. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel