Klaus Iohannis: Notarul public - o garanţie pentru legalitatea şi siguranţa actelor juridice încheiate între cetățeni

Notarul public a devenit o garanţie pentru legalitatea şi siguranţa actelor juridice încheiate de cetăţeni şi îndeplineşte un important rol social, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, vineri, într-un mesaj transmis cu ocazia celui de-al XIII-lea Congres al Notarilor Publici.

"Îmi face o deosebită plăcere să transmit felicitări notarilor publici din România cu prilejul celui de-al XIII-lea Congres. Acest eveniment este cu atât mai special cu cât anul 2015 este un an aniversar, notariatul român celebrând 20 de ani de la primul congres al profesiei. În decursul celor 20 ani de existenţă, profesia de notar public a parcurs mai multe etape, atât în ceea ce priveşte organizarea propriu-zisă, cât şi în ceea ce priveşte percepţia celor care apelează la serviciile notariale. Departe de a fi depăşit în percepţia publică multe dintre prejudecăţile legate de profesie, notariatul public a înregistrat în cei 20 de ani de existenţă progrese incontestabile', menţionează Iohannis în mesaj.

Preşedintele afirmă că activitatea notarului public se desfăşoară independent de orice ingerinţă, prin întocmirea actelor juridice în conformitate cu voinţa părţilor şi cu respectarea legii şi contribuie la degrevarea instanţelor şi la diminuarea cheltuielilor cetăţenilor.

'Astfel, de la o lege cu câteva principii generale, astăzi profesia de notar public este una dintre cele mai riguros şi amplu reglementate. Competenţele notarului public au crescut constant, contribuind în acest mod la degrevarea instanţelor judecătoreşti şi diminuarea cheltuielilor pentru cetăţeni. De asemenea, dacă la începuturile anilor '90 oamenii apelau cu reticenţă la notar, în prezent notarul public a devenit o garanţie pentru legalitatea şi siguranţa actelor juridice încheiate de cetăţeni. Activitatea notarului public se desfăşoară independent de orice ingerinţă, prin întocmirea actelor juridice în conformitate cu voinţa părţilor şi cu respectarea legii. Acestea sunt aspecte ce se reflectă în mod direct nu numai asupra relaţiilor dintre oameni, ci şi asupra stabilităţii relaţiilor juridice. Prin faptul că face parte din viaţa de zi cu zi a cetăţenilor, de la cele mai simple şi până cele mai complexe acte juridice, notarul public îndeplineşte un important rol social', subliniază Iohannis.

Potrivit şefului statului, acest parcurs pozitiv al activităţii notariale trebuie însă consolidat, astfel încât notarul public să răspundă nevoilor cetăţenilor români, indiferent dacă locuiesc în România sau nu.

'Oriunde s-ar afla, cetăţenii români au nevoie în încheierea actelor juridice de îndrumarea, de sprijinul şi de protecţia autorităţilor române. În acest sens, consider că notarul public, prin rolul pe care îl îndeplineşte, poate să se constituie într-un important suport, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru autorităţi', a apreciat preşedintele Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel