Jurnalista Maria Ressa, arestată pentru defăimare

Jurnalista Maria Ressa, care a criticat controversatul război antidrog al preşedintelui Duterte, a fost arestată pentru defăimare.

Jurnalista filipineză Maria Ressa, una dintre 'personalităţile anului' 2018 conform revistei Time, a fost arestată miercuri pentru defăimare, delict pasibil de 12 ani de închisoare, informează AFP, Reuters şi dpa. Maria Ressa a fost reţinută la Manila, la sediul site-ului ei, Rappler, cunoscut pentru linia sa critică la adresa controversatului război antidrog lansat de preşedintele Rodrigo Duterte în cadrul căruia au fost ucişi mii de oameni

Ea a plecat de la sediul publicaţiei sub escorta poliţiştilor. Arestarea survine după ce acum o săptămână Parchetul filipinez a anunţat declanşarea de urmăriri penale împotriva ei pentru defăimare. Maria Ressa a denunţat atunci o nouă 'hărţuire' menită să reducă la tăcere site-ul său. 'Este ridicol, sigur că este o hărţuire', a declarat jurnalista, deja inculpată într-un dosar de evaziune fiscală, în care riscă de asemenea o pedeapsă cu închisoarea.

Amnesty International Filipine: arestare politică

Noile acuzaţii împotriva Mariei Ressa, precum şi a fostului jurnalist de la Rappler, Reynaldo Santos Jr., au la bază un articol scris în 2012 privind presupuse legături între un om de afaceri şi preşedintele de la acea vreme a Curţii Supreme a Filipinelor. Plângerea omului de afaceri a fost iniţial respinsă în 2017, însă ulterior dosarul a fost transmis Parchetului. Arestarea ei a fost condamnată de Uniunea naţională a jurnaliştilor filipinezi, care a denunţat 'un act cinic de persecuţie' din partea guvernului, care demonstrează că 'poate merge foarte departe pentru a reduce la tăcere media critice'.

Reţinerea jurnalistei a fost de asemenea denunţată de Amnesty International Filipine ca fiind 'motivată politic', potrivit unei declaraţii semnate de directorul secţiei filipineze a AI, Butch Olano. Mai multe mass-media, printre care revista Daily Inquirer şi postul ABS-CBN, sunt în colimatorul guvernului filipinez pentru materialele lor critice. Preşedintele Duterte a ameninţat cu urmăriri penale împotriva proprietarilor acestora, pentru fraudă fiscală, sau cu blocarea reînnoirii licenţei pentru postul de televiziune.

Citește și: 'Echipa morţii', amenințarea numărul unu în Filipine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel