Judecătorii din Franța au finalizat ancheta privind atentatele teroriste de la 13 noiembrie 2015

Judecătorii de instrucţie francezi însărcinaţi cu ancheta asupra atentatelor de la 13 noiembrie 2015 care au făcut 130 de morţi în capitala Paris şi în oraşul Saint-Denis şi-au terminat investigaţiile, au anunţat luni surse judiciare, potrivit AFP.

La patru ani după aceste atacuri care au fost cele mai sângeroase din valul de atentate jihadiste din Franţa, magistraţii şi-au anunţat luni intenţia de a încheia procesul de informare judiciară, deschizând o perioadă de o lună pentru observaţiile părţilor şi pentru cererile parchetului naţional antiterorist francez, înaintea unei decizii finale privind organizarea unui proces. În total, 14 persoane, dintre care 11 aflate în detenţie provizorie, au fost inculpate în această anchetă complexă, care ar urma să ducă la un proces la Paris ce nu va începe mai devreme de un an, în cel mai bun caz.

Printre ei, Salah Abdeslam, singurul membru încă în viaţă al celor trei comandouri jihadiste care au comis aceste atacuri, este încarcerat în Franţa, la trei ani şi jumătate după ce a fost arestat în Belgia. Alţi cinci suspecţi, inclusiv unii despre care se crede că ar fi morţi în Siria sau în Irak, precum fraţii Clain, sunt vizat de un mandat de arestare.

La 13 noiembrie 2015, nouă bărbaţi au comis atacuri în mai multe puncte din capitala franceză şi la Saint-Denis (regiunea pariziană), în apropiere de Stade de France, la terasele unor restaurante şi în sala de concerte Bataclan din Paris, făcând 130 de morţi şi peste 350 de răniţi. Investigaţiile au scos la iveală o celulă jihadistă mult mai mare care s-a aflat în spatele acestor atentate, revendicate de gruparea Statul Islamic (SI), cu ramificaţii în mai multe ţări din Europa, în special în Belgia. La 22 martie 2016, ea a atacat de asemenea aeroportul şi metroul din Bruxelles, făcând 32 de morţi, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel