Judecătorii îi cer lui Klaus Iohannis convocarea CSAT. Motivul, presupusa implicare a SRI în actul Justiției

Uniunea Națională a Judecătorilor din România i-a cerut preşedintelui Klaus Iohannis, ca, în calitate de şef al Consiliului Superior de Apărare a Țării, să convoace această instituție pentru a verifica toate hotărârile acesteia, în baza cărora SRI se implică în actul de justiție. De asemenea UNJR cere  și revocarea celor care nu sunt conforme cu Constituția și legile României.

Reprezentanții judecătorilor reiau apelul public adresat tuturor factorilor de decizie din România pentru a clarifica influența pe care SRI o are asupra justiției.

De asemenea, judecătorii i-au cerut şefului statului să verifice toate activitățile SRIi în justiție și "luarea tuturor măsurilor necesare pentru restabilirea legalității și angajarea răspunderii celor vinovați de încălcarea limitelor prevăzute de lege".

Solicitarea UNJR vine după ce generalul SRI, Dumitru Dumbravă, a spus într-un interviu că, în baza unei nou „concept integrat" de combaterea a corupției, instanțele de judecată au devenit pentru SRI "câmp tactic", unde în prezent Serviciul își menține "interesul/ atenția până la soluționarea definitivă a fiecărei cauze".

Judecătorii amintesc că generalul Dumbravă a spus, de asemenea, că SRI culege informații despre toți judecătorii, chiar și despre cei care nu sunt suspecți de vreun act de corupție, informații la care le aplică scheme analitice complexe, folosite în identificarea suspecților de terorism, în vederea identificării de "pattern-uri infracționale" la judecători.

Citește și: Protest extrem la CSM. "Stegarul Dac" cere "Dreptate pentru Rarinca"

„O activitate de acest tip a fost desfășurată în trecut de către SIPA — Serviciul Intern de Protecție și Anticorupție. Arhiva acestui serviciu, ce conținea inclusiv date privind viața personală a magistraților a constituit multă vreme sursa unor suspiciuni publice privind șantajul unor magistrați sesizați cu dosare de mare interes public. Un astfel de abuz nu poate fi și nu trebuie repetat", susţin judecătorii.

În 18 mai, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut Consiliului Superior al Magistraturii "să apere independenţa justiţiei şi a magistraţilor faţă de suspiciunea rezonabilă a implicării Serviciului Român de Informaţii în actul de justiţie dincolo de limitele legii, suspiciune ce induce cetăţenilor îndoieli temeinice cu privire la imparţialitatea şi, implicit, corectitudinea actului de justiţie". Solicitarea judecătorilor a fost făcută în contextul în care şeful Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, a afirmat ca instanţele de judecată sunt "câmp tactic" pentru SRI, şi că "în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze".

Citește și: CSM, decizie radicală în problema ofiţerilor acoperiţi din Justiţie

În urma acestei solicitări, Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în 26 mai, sesizarea Inspecţiei Judiciare pentru a fi făcute verificări cu privire la posibila afectare a independenţei justiţiei şi magistraţilor de către Serviciul Român de Informaţii.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara, făcând referire la afirmaţiile şefului Direcţiei juridice a SRI, Daniel Dumbravă, că nu a înţeles la ce se referă noţiunea de "câmp tactic", urmând ca inspectorii judiciari să clarifice declaraţiile lui Dumbravă.

Referitor la prezenţa agenţilor sub acoperire în rândul magistraţilor, ministrul Justiţiei spunea că "legea este foarte clară, legea nu permite aşa ceva".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel