EXCLUSIV  Jocul diplomatic făcut de Macron la Moscova. Hartmann, după mișcarea președintelui Franței în fața unui război Ucraina-Rusia: Felicitări! video

Sursă foto: Kremlin.ru
Sursă foto: Kremlin.ru

Recenta întâlnire dintre Vladimir Putin și Emmanuel Macron a iscat controverse în întreg spațiul european. Totuși, analistul H.D. Hartmann a explicat, într-un interviu exclusiv la DC News, marele succes al președintelui francez în vizita de la Moscova.

Invitat la DC News, la emisiunea Geostrategica, analistul H.D. Hartmann a vorbit despre succesul diplomatic pe care Emmanuel Macron, președintele Franței, l-a avut la întâlnirea cu Putin de la Moscova.

„Președintele francez a spus că nu există securitate în Europa dacă nu există securitate pentru Federația Rusă. Această frază a ridicat multe semne de întrebare (...). A fost cumva o propunere pentru Vladimir Putin, pentru că era cam zâmbitor și președintele rus?“, a întrebat jurnalistul Tudor Curtifan.

„Macron s-a dus la Kremlin de la Versailles, s-a dus între două palate. Aceasta e o formă de negociere diplomatică a Franței. Realitatea este limitativă. Există cumva securitate și stabilitate în Europa dacă Rusia e nemulțumită sau există securitate pentru Rusia dacă Europa e nemulțumită? Fraza este atât de ambiguă încât permite, în buna tradiție diplomatică franceză, înțelegeri diferite.

Pe mine m-au întristat reacțiile rigid-ideologice care au avut loc la această frază. Eu nu cred că s-a dus Macron și a zis: Băi, dacă tu nu te crezi în siguranță, lăsăm Ucraina, împarte-o în bucăți. Cred că în imensitatea vagă a  expresiei franceze stă resursa de diplomație a Franței de a dialoga și de a înțelege marile întrebări securitare, marile frustrări ale Rusiei.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Simbolistica întâlnirii Putin - Macron. Hartmann: Nu a fost întâmplător! Detalii care pun pe gânduri

„Poate ar trebui să felicităm Franța“

Francezul a vorbit de frustrări și traume, dar fără a face referiri la Rusia și fără să excludă traumele, durerile estului Europei ocupat de Uniunea Sovietică. E un joc diplomatic al unui dicționar istoric francez care trebuie înțeles. El permite un joc de negocieri pe care Putin l-a acceptat. Și Putin, poate și-a pus întrebarea: Măi, ăsta s-a referit la frustrările estului Europei ocupat de comuniști timp de 60 de ani, sau la frustrările mele după ce a dispărut URSS-ul, în ultimii 30 de ani? Aici e o ambiguitate lingvistică tipică diplomației marilor puteri, cum e Franța.

Poate că ar trebui să felicităm Franța, pentru că a deschis ușa Kremlinului. Până duminică eram în pericol ca săptămâna aceasta să izbucnească un război. Ce a făcut Franța? S-a dus și i-a spus Rusiei: Nu începe niciun război, dă-mi câteva săptămâni să vedem ce soluții putem găsi. Iată, așa se începe. Ulterior, la conferința cu Olaf Scholz și Andrzej Duda, Emmanuel Macron a spus mai mult: În săptămânile următoare vom identifica etape care să ne permită dezescaladarea situației. Foarte interesant, el obține câteva săptămâni de la Putin. Este în favoarea Uniunii Europene, e în favoarea Europei, e în favoarea Rusiei? Dumnezeu cu mila, nu citim în cafea“, a precizat H.D. Hartmann.

CITEȘTE ȘI   -  EXCLUSIV  Singurul lider mondial care s-a întâlnit cu Putin de 12 ori în 13 ani. Hartmann: Trebuie să ne pună pe gânduri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel