Jim Mattis, DEMISIE de răsunet. Trump făcuse anunțul cu câteva minute mai devreme

Scutaru Cristina / 21 dec 2018 / 07:30 Salveaza PDF Comentarii
Donald Trump
Donald Trump

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, şi-a prezentat joi demisia, recunoscând o serie de divergenţe cu Donald Trump, potrivit unei scrisori adresate preşedintelui american, făcută publică de Pentagon, relatează AFP.

'Pentru că aveţi dreptul să aveţi un secretar al Apărării ale cărui vederi sunt apropiate de ale dumneavoastră (...), consider că este un lucru bun să mă retrag', a scris fostul general al US Marine Corps în scrisoarea datată joi, la o zi după anunţul retragerii militare americane din Siria, la care s-a opus cu vehemenţă.

Cu câteva minute mai devreme, Donald Trump anunţase pe Twitter că Jim Mattis va părăsi postul la sfârşitul lui februarie.

Ultima scrisoare

 

În scrisoarea de o pagină şi jumătate, Jim Mattis a enumerat convingerile sale, implicând că acestea sunt complet diferite de cele ale preşedintelui, dar fără să menţioneze explicit retragerea din Siria. 'Forţa naţiunii noastre este indisolubil legată de forţa sistemului nostru unic şi complet de alianţe şi parteneriat', a scris şeful Pentagonului. 'Ca şi dumneavoastră, am spus de la început că forţele armate ale Statelor Unite nu au vocaţia de a fi jandarmul lumii', a continuat el, referindu-se la motivul folosit de Donald Trump pentru a retrage cât mai repede cei 2.000 de soldaţi desfăşuraţi în Siria.

Însă 'trebuie să ne tratăm aliaţii cu respect', a subliniat Jim Mattis, şi 'trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a favoriza o ordine internaţională propice securităţii, prosperităţii şi valorilor noastre, iar în acest efort suntem întăriţi de solidaritatea alianţelor noastre'.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26