Arme chimice: Jim Mattis (SUA), avertisment către Siria

Ministrul apărării din SUA, Jim Mattis, aflat în vizită în Oman, a avertizat că orice atac chimic comis de către regimul sirian nu ar fi deloc înţelept, informează duminică AFP.

'Am fost foarte clari cu privire la faptul că nu ar fi deloc înţelept (pentru regimul sirian) să utilizeze arme chimice împotriva populaţiei şi civililor, indiferent de câmpul de luptă', le-a spus Mattis jurnaliştilor cu ocazia deplasării în această ţară din Golf.

Avertismentul lui Mattis, care a amintit precedentul raidurilor americane de anul trecut din Siria după un atac cu arme chimice atribuit regimului de la Damasc, intervine pe fondul informaţiilor conform cărora forţele regimului sirian ar fi folosit clor asupra fiefului rebelilor din Ghouta orientală, în apropiere de Damasc.

'Insist să reafirm că nu va fi deloc înţelept din partea lor să folosească arme dotate cu produse chimice şi cred că preşedintele (Donald) Trump a spus-o foarte clar la începutul mandatului său', a adăugat oficialitatea americană. În aprilie 2017, preşedintele Trump a ordonat un tir cu rachete asupra unei baze aeriene a regimului sirian după ce Washingtonul a declarat că acea bază ar fi fost utilizată pentru lansarea unui atac cu gaz sarin asupra unui oraş vecin.

[citeste si]

Faptul că regimul preşedintelui Bashar al-Assad dispune încă de arme chimice arată 'fie că Rusia este incompetentă, fie că ea cooperează cu al-Assad', a apreciat Mattis, care a mai criticat Rusia şi pentru sprijinul acordat de Moscova regimului lui al-Assad începând cu anul 2015 şi pentru participarea sa la operaţiunile împotriva rebelilor.

Preşedintele sirian 'nu s-ar putea afla la putere fără deplorabila recurgere la veto a Rusiei în cadrul ONU, ani la rândul, şi fără susţinerea militară a ruşilor pentru al-Assad', a adăugat el. Mattis a refuzat să spună clar dacă utilizarea de arme chimice de către regimul sirian ar fi suficientă pentru a declanşa o ripostă militară americană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel