Japonia publică nivelurile de radiaţii de la Fukushima

Ambasada Japoniei la Seul a început recent să publice valorile zilnice ale radiaţiilor în regiunea Fukushima, ca reacţie la creşterea îngrijorării sud-coreenilor privind efectele catastrofei nucleare din 2011, informează luni AFP.

Site-ul de internet al misiunii diplomatice prezintă nivelul radiaţiilor înregistrat în fiecare zi în cele două oraşe din regiunea Fukushima, precum şi la Tokyo şi la Seul ca baze pentru comparaţie.

"Interesul pentru nivelurile radiaţiilor în Japonia a crescut recent, în special în Coreea de Sud", justifică ambasada demersul.

Relaţiile între Japonia şi Coreea de Sud sunt afectate de diferendul istoric privind muncitorii coreeni obligaţi să muncească în întreprinderi nipone în timpul ocupaţiei japoneze a peninsulei coreene, din 1910 până în 1945. Din vara lui 2019, cele două ţări şi-au aplicat reciproc restricţii comerciale, iar Coreea de Sud a aplicat controale mai stricte ale radioactivităţii alimentelor importate din Japonia.

Mai mulţi deputaţi de la Seul au cerut impunerea unor interdicţii de călătorie în anumite regiuni din Japonia şi boicotarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo din 2020, din cauza presupuselor riscuri de radioactivitate.

"Guvernul japonez speră că înţelegerea de către sud-coreeni a nivelurilor de radiaţie din Japonia se va îmbunătăţi pe măsură ce vom continua să furnizăm informaţii exacte, bazate pe dovezi ştiinţifice şi explicate clar", a explicat ambasada niponă într-un text publicat în limbile japoneză şi coreeană.

Conform celui mai recent buletin publicat, care include date furnizate de autorităţile din ambele ţări, nivelul de radiaţii în oraşul Fukushima, la 70 de km de la centrala unde a avut loc accidentul nuclear, este de 0,125 microsievert pe oră, aproape egal cu cel de 0,12 microsievert înregistrat la Seul. La Tokyo, nivelul este şi mai scăzut, de 0,036 microsievert, iar la Iwaki, la numai 30 de km de centrală, de 0,06. Conform Comisiei Internaţionale de Protecţie Radiologică, doza limită anuală este de 1 milisievert (mSv, valoare egală cu 1000 de microsievert), cu excepţia expunerii la radiaţii medicale şi naturale, iar media anuală a radiaţiei naturale este de 2,4 mSv.

În zonele evacuate după catastrofa din 11 martie 2011, fiind vorba de o situaţie excepţională, guvernul de la Tokyo a permis locuitorilor să revină după scăderea dozei pe plan local la 20 mSv pe an. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy