Istoria, DISTRUSĂ de demersuri globale. O nouă statuie URIAȘĂ, înlăturată. "Nu mai putem"

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

La nivel global au loc demersuri de înlăturare și distrugere a statuilor unora dintre cei mai importanți oameni din istorie. 

O statuie din bronz a căpitanului Hamilton, comandant din secolul al XIX-lea, a fost dată jos de pe soclu în oraşul din Noua Zeelandă care-i poartă numele,  după o cerere a tribului local maori, Waikato-Tainui, informează vineri dpa, citează Agerpres.

Căpitanul Hamilton a fost un comandant naval care a condus un escadron în timpul Războaielor din Noua Zeelandă, în anii 1860. Războaiele au dus la o confiscare pe scară largă de teritorii de către guvernul colonial, cu mai mult de 2.000 de maori ucişi.

Exista riscul ca statuia să fie vandalizată în contextul demersurilor globale de a înlătura statuile controversate, a explicat Consiliul oraşului Hamilton.

"Nu mai putem promova aceste tipuri de oameni"



Primarul Paula Southgate a declarat că mai mulţi oameni au considerat statuia lipsită de consideraţie din punct de vedere personal şi cultural. Consiliul oraşului lucrează cu populaţia locală pentru o revizuire a numelor sensibile de locuri şi de oraşe.

"Nu putem ignora ce se întâmplă peste tot în lume şi nici nu ar trebui. Într-o perioadă în care încercăm să construim toleranţa şi buna înţelegere între culturi şi în comunitate, nu cred că statuia (lui Hamilton) ne ajută să creăm punţi de legătură. Nu mai putem promova oameni care şi-au dedicat vieţile colonialismului şi oprimării indigenilor şi negrilor drept modele sau simboluri de veneraţie şi mândrie", a subliniat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel