Israelul ar dovedi "slăbiciune" dacă ar permite intrarea a două membre propalestiniene ale Congresului SUA

Preşedintele american Donald Trump a apreciat că Israelul ar da dovadă de "o mare slăbiciune" dacă ar accepta intrarea pe teritoriul său a două membre ale Congresului SUA musulmane şi propalestiniene, care intenţionează să se deplaseze în Teritoriile palestiniene, potrivit AFP.

Rashida Tlaib, membră a Camerei Reprezentanţilor de origine palestiniană, şi colega sa Ilhan Omar "detestă Israelul şi pe toţi evreii şi nu se poate spune sau face nimic pentru a le face să-şi schimbe părerea", a afirmat preşedintele american pe Twitter.

Israelul ar intenţiona să interzică vizita celor două membre ale Congresului SUA, întrucât acestea şi-au exprimat sprijinul faţă de mişcarea de boicotare a statului israelian, a declarat joi un responsabil israelian, citat de AFP.

Rashida Tlaib, aleasă americană de origine palestiniană, şi colega sa Ilhan Omar urmau să sosească în acest weekend într-o vizită în Israel şi în Teritoriile palestiniene.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a ţinut miercuri consultări cu privire la această vizită şi discuţiile au continuat fără a se lua încă o decizie finală, a declarat un responsabil al guvernului israelian, sub rezerva anonimatului.

"Este posibil ca Israelul să nu autorizeze vizita în formatul propus în prezent", a precizat el, indicând că mai multe echipe de jurişti din diferite ministere studiază problema înainte ca Ministerul de Interne să ia o decizie.

El a adăugat că "dacă membra Congresului (Rashida) Tlaib face o cerere umanitară pentru a-şi vizita familia, decizia care o priveşte va fi luată în considerare favorabil".

În 2017, Israelul a adoptat o lege care permite să se interzică intrarea în ţară susţinătorilor mişcării BDS (Boycott, Divestment, Sanctions/ Boicot, Dezinvestire, Sancţiuni), care invită la boicotarea economică, culturală şi ştiinţifică a Israelului pentru a protesta astfel împotriva ocupării Teritoriilor palestiniene.

Guvernul israelian combate ferm orice seamănă cu o acţiune de boicotare, pe care o asimilează unei ameninţări strategice şi o denunţă ca pe o repunere în cauză a legitimităţii Israelului. El acuză BDS de antisemitism, ceea ce mişcarea dezminte.

"Un stat care nu are nimic de ascuns nu s-ar gândi să împiedice venirea a două membre ale Congresului. Este vorba din nou de o tentativă disperată de a ascunde lumii realitatea", a reacţionat pe Twitter Ayman Odeh, deputată arabă israeliană aleasă în Knesset.

Ilhan Omar şi Rashida Tlaib, membre ale aripii stângi a Partidului Democrat în Camera Reprezentanţilor, au sprijinit public mişcarea BDS şi au denunţat politica israeliană faţă de palestinieni.

Ele au fost acuzate de antisemitism, ceea ce ambele au respins. Cele două democrate sunt adversare politice declarate ale preşedintelui american republican Donald Trump, care întreţine relaţii excelente cu premierul Benjamin Netanyahu.

Ambasadorul Israelului în SUA, Ron Dermer, anunţase anterior că cele două parlamentare vor fi autorizate să intre în Israel din respect pentru Washington, cel mai important aliat al Israelului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel