Iranul va trimite o delegaţie în Franţa pentru discuţii legate de acordul asupra programului nuclear iranian

După cele două vizite recente, la Paris şi Biarritz, ale şefului diplomaţiei iraniene Mohammad Java Zarif, Iranul va trimite o delegaţie în Franţa pentru întrevederi legate de acordul asupra programului nuclear iranian, a anunţat miercuri un înalt responsabil al Teheranului, informează AFP.

Acest anunţ survine la două zile după apelul preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru o întrevedere între preşedinţii iranian Hassan Rouhani şi american Donald Trump, ale căror ţări traversează o perioadă de puternice tensiuni după retragerea unilaterală a Washingtonului din acordul asupra programului nuclear iranian, în mai 2018.

"O delegaţie se va deplasa în Franţa săptămâna viitoare şi va negocia", a declarat Mahmoud Vaezi, şeful de cabinet al preşedintelui iranian Hassan Rouhani. 

Citat de agenţia de presă IRNA, el nu a precizat cu cine vor avea loc aceste negocieri. "Negocierile au înregistrat progrese relativ bune începând de săptămâna trecută", a spus el, fără a preciza nici cine va conduce delegaţia.

Vineri, Zarif a avut o întrevedere la Palatul Elysee cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, după care a întreprins o vizită-surpriză la Biarritz, duminică, unde s-a întâlnit cu omologul său francez Jean-Yves Le Drian şi cu Macron, în marja summitului G7.

După retragerea SUA din acord, Iranul încearcă să-i determine pe europeni, care vor menţinerea acordului, să ia măsuri pentru a ocoli sancţiunile americane, în special pentru a putea exporta petrol iranian, importantă sursă de venituri pentru această ţară.

"Ceea ce suntem pe cale să facem cu Franţa (...) constă în restaurarea drepturilor Iranului în cadrul JCPOA (sigla care desemnează acordul) şi să atenuăm sancţiunile injuste", a declarat Vaezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel