Iran, drepturile omului. UE, decizie privind sancțiunile

iran
iran

Uniunea Europeană (UE) a reînnoit joi pentru un an sancţiunile contra a mai mult de 80 de personalităţi iraniene pentru a protesta împotriva "încălcărilor grave ale drepturilor omului" în această ţară, informează AFP. 

"Consiliul a decis să prelungească până la 13 aprilie 2019 măsurile restrictive împotriva a 82 de persoane (...), având în vedere grave încălcări ale drepturilor omului în Iran", a anunţat UE într-un comunicat. 

Sancţiunile în vigoare din 2011 constau dintr-o îngheţare a activelor în UE a 82 de personalităţi - dintre care ofiţeri militari de rang înalt, judecători, procurori, responsabili de poliţie sau ai serviciilor de informaţii, şefi de miliţii şi directori de penitenciare - şi interdicţia pentru acestea de a se duce în UE. Cei 28 de membri ai UE interzic de asemenea vânzarea de echipamente către Iran ce ar putea fi utilizate pentru represiune şi controlul comunicaţiilor, informează Agerpres.

Aceste sancţiuni au fost impuse pentru a protesta după reprimarea manifestaţiilor organizate împotriva realegerii contestate a lui Mahmoud Ahmadinejad în perioada iunie-decembrie 2009, care au făcut zeci de morţi şi au condus la mii de arestări. 

Ele sunt distincte de sancţiunile economice şi individuale grele impuse Iranului din cauza activităţilor sale nucleare controversate ridicate in ianuarie 2016, la şase luni după încheierea unui acord între Teheran şi marile puteri asupra desfiinţării acestui program nuclear. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel