Irak. British Museum restituie artefacte furate

Arheologi - foto simbol
Arheologi - foto simbol

Mai multe artefacte, unele dintre acestea cu o vechime de 5.000 de ani, furate din Irak în 2003, după căderea regimului lui Saddam Hussein, se vor reîntoarce în ţara lor după ce au fost identificate de experţi de la British Museum.

Poliţia londoneză a confiscat, în mai 2003, opt artefacte de mici dimensiuni de la un comerciant care nu avea informaţii despre provenienţa acestora. Piesele au fost încredinţate apoi experţilor de la British Museum, relatează AFP. O coincidenţă incredibilă a făcut ca o echipă a muzeului să lucreze chiar pe situl de unde fuseseră furate obiectele, la Tello (străvechiul oraş sumerian Girsu), în sudul Irakului. 

Printre obiectele recuperate, se află şi trei conuri din argilă cu inscripţii cuneiforme indicând numele regelui care le-a comandat şi zeul căruia îi erau dedicate, în acest caz regele Gudea şi divinitatea Ningirsu. Lucrul extraordinar este că atunci când poliţia a trimis aceste obiecte la British Museum pentru identificare, eram pe cale să explorăm templul de unde fuseseră scoase, a povestit pentru AFP Sébastien Rey, directorul sitului din Tello şi conservator. 

Arheologii au recuperat artefacte aruncate de hoţi

La faţa locului arheologii au recuperat artefacte aruncate de hoţi, care s-au debarasat de conurile sparte sau deteriorate cu inscripţii similare, şi au descoperit, în zidurile templului, conuri identice celor găsite la Londra. Am fi putut presupune că aceste obiecte provin din sudul Irakului, dar să le legăm exact de acest sit şi chiar de o zonă de excavare precisă, se întâmplă foarte rar, a subliniat arheologul. 

Aceste conuri cu inscripţii aveau o funcţie magică, explică Rey. Confecţionate la cererea regelui, erau încastrate în zidurile unui templu dedicat unei divinităţi. Printre comorile confiscate de poliţişti se mai află şi o mică amuletă din marmură albă, care reprezintă un taur şi datează de la începutul mileniului trei înaintea erei noastre, un sigiliu din marmură roşie din aceeaşi epocă, care se purta ca amuletă şi o pietricică de râu şlefuită, pe care se află partea de început al unui text cuneiform. 

Obiectele vor fi expuse în muzeul din Bagdad

Obiectele vor fi restituite în mod formal vineri ambasadorului Irakului în Regatul Unit, Salih Husain Ali, şi vor fi expuse apoi în muzeul din Bagdad. Ambasadorul a mulţumit British Museum pentru eforturile sale deosebite de a identifica şi de a restitui antichităţile furate în Irak. O astfel de colaborare între Irak şi Regatul Unit este vitală pentru conservarea şi protejarea patrimoniului irakian, a spus acesta, potrivit muzeului. Pentru Hartwig Fischer, directorul British Museum, care a avertizat din 2003 asupra furturilor din patrimoniul cultural al Irakului, restituirea acestor obiecte este un simbol al relaţiilor foarte trainice de muncă cu colegii noştri irakieni dezvoltate în ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel