Iordania: Regele Abdullah l-a numit premier pe diplomatul Bisher al Khasawneh

Bisher al Khasawneh
Bisher al Khasawneh

Regele Iordaniei Abdullah l-a numit miercuri în funcţia de premier pe diplomatul experimentat şi consilier la palat Bisher al Khasawneh, la câteva zile după acceptarea demisiei lui Omar al-Razzaz, informează Reuters.

Monarhul iordanian a dizolvat parlamentul pe 27 septembrie, la sfârşitul mandatului de patru ani al organului legislativ, ceea ce presupune, conform prevederilor constituţionale, că guvernul trebuie să demisioneze în interval de o săptămână. În scrisoarea de desemnare, monarhul a spus că i-a încredinţat lui Khasawneh, care a urmat o educaţie britanică şi a fost numit anul trecut consilier la palat după o carieră petrecută în cea mai mare parte ca diplomat şi negociator de pace cu Israelul, sarcina de a forma un cabinet de miniştri care să fie la înălţimea provocărilor cu care se confruntă ţara.

'Formarea acestui guvern vine într-un moment excepţional', a afirmat monarhul, referindu-se la răspândirea rapidă a pandemiei noului coronavirus. El a spus că noul guvern ar trebui să stimuleze capacitatea sistemului de îngrijire a sănătăţii, pe fondul temerilor medicale privind riscul prăbuşirii acestuia dacă răspândirea virusului în rândul comunităţii scapă de sub control.

Khasawneh va supraveghea alegerile parlamentare din 10 noiembrie ce vor fi organizate în baza unei legi electorale ce marginalizează opoziţia islamistă pentru a menţine o majoritate a deputaţilor pro-guvernamentali. Se estimează că economia Iordaniei se va contracta cu 6% în acest an, întrucât ţara se confruntă cu cea mai gravă criză economică din ultimii ani, cu şomaj şi sărăcie, probleme agravate de pandemie

. Şomajul a atins o valoare record de 23% în al doilea trimestru, în timp ce sărăcia s-a adâncit în ţara cu 10 milioane de locuitori a cărei economie dependentă de ajutoare se găsea deja într-o stare dificilă înaintea începerii crizei sanitare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel