Iohannis: România s-a axat pe consolidarea educației Holocaustului

Klaus Iohannis a susține că România va continua să încurajeze anihilarea oricărei forme de extremism. Mesajul a fost transmis cu ocazia reuniunii plenare a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Președintele a afirmat că România va promova democrația și toleranța.

"Vreau să vă asigur că, deși România va preda mandatul IHRA în luna martie a anului viitor, președinția României a Alianței a reprezentat doar o etapă, una în care am acționat cu succes, din drumul nostru pentru consolidarea educației și cercetării despre Holocaust, precum și pentru combaterea oricăror forme de discriminare. Statul român va continua să încurajeze anihilarea oricăror atitudini extremiste și să promoveze toleranța și democrația prin toate mijloacele aflate la dispoziție", arată șeful statului, în mesajul prezentat miercuri de consilierul prezidențial Andrei Muraru, informează Agerpres.

Șeful statului a precizat că angajamentele României, la preluarea președinției IHRA, s-au axat pe trei coordonate principale — consolidarea educației despre Holocaust în statele membre ale Alianței și nu numai, a cercetării academice în domeniu, precum și promovarea memoriei Holocaustului în media și social media, în sprijinul înțelegerii și toleranței reciproce, punctând că scopurile țării noastre nu ar fi devenit tangibile și apreciate de parteneri fără o comunicare susținută între instituțiile statului.

Potrivit lui Iohannis, în cele opt luni de la preluarea mandatului conducerii IHRA, România a demonstrat că este consecventă principiilor pe care le promovează: toleranța și mobilizarea împotriva extremismului de orice fel, în acord cu valorile democratice care ghidează statul român.

"Mandatul României la IHRA s-a tradus, totodată, prin imprimarea unei direcții noi în privința generalizării cunoașterii fenomenului Holocaustului: s-au introdus cursuri pentru funcționari, având ca temă istoria Holocaustului, combaterea antisemitismului, a xenofobiei și discriminării. O altă realizare importantă este decizia înființării, la București, a unui Muzeu al Istoriei Evreilor și Holocaustului. Un astfel de muzeu va readuce în actualitate o idee în care cred cu tărie: oamenii pot înfrunta viitorul numai cu trecutul lor", susține președintele Iohannis, care amintește cuvintele lui Elie Wiesel — "Să uiți, să taci, să fii indiferent la cele din jurul tău — sunt unele din cele mai mari păcate".

"Trebuie să ne asumăm trecutul și să evităm capcana unei memorii selective", a mai spus președintele Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel