Iohannis, prezent la Muzeul Brukenthal. Mesajul președintelui

Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal, care "este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială", a declarat sâmbătă, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a muzeului.

"Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal. El este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială egalată doar de importanța tezaurului său istoric și artistic. Colecțiile sale, biblioteca ori expozițiile permanente și temporare sunt dovada rodului bogat al cunoașterii umane, atunci când e fructificată prin educație și amplificată de dialogul intercultural", a spus șeful statului.

El a îndemnat conducerea muzeului să continue să pună în valoare patrimoniul muzeal.

"Folosesc acest prilej, domnule director general, pentru a vă îndemna ca împreună cu membrii Consiliului de Administrație, și cu sprijinul autorităților publice centrale și locale, să continuați să puneți în valoare, pentru uzul umanității, patrimoniul și mesajul marelui dumneavoastră donator", a afirmat Iohannis.

El a vorbit și despre 'patronul spiritual' al instituției de cultură. "Prin colecțiile pe care le-a pus la dispoziția publicului încă din 1790, și apoi prin dispoziția sa testamentară, Samuel von Brukenthal a instituit un exemplu de viață bazat pe valorile iluminismului și pe angajamentul pentru interesul public. Modelul său s-a dovedit unul de succes", a subliniat șeful statului, potrivit Agerpres.

Iohannis a evidențiat că, încă de la înființare, muzeul 'a jucat un rol important în educarea umanistă și în dezvoltarea comunității sibiene și transilvane'.

Președintele a vorbit și despre anul 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană și Sibiul a fost declarat "Capitală Culturală Europeană".

2007, anul marilor schimbări ale Muzeului

"Anul 2007 a fost anul marilor schimbări ale Muzeului, ca și ale Sibiului, ca și ale României. Aderarea la Uniunea Europeană, și, totodată, titularizarea orașului Sibiu drept Capitală Culturală Europeană au plasat Muzeul Brukenthal sub excelente auspicii. Acestea au condus la modernizarea muzeului și, mai ales, la recuperarea, după mai bine de jumătate de secol, a picturilor de excepțională valoare artistică de care a fost spoliat prin decizii ale regimul comunist", a menționat Iohannis.

El a adăugat că, deseori, patrimoniul Muzeului Național Brukenthal este "cel care reprezintă România în lume".

Președintele Klaus Iohannis a conferit Muzeului Național Brukenthal Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria E "Patrimoniul cultural național".

Decretul privind acordarea respectivei distincții a fost semnat de Iohannis pe 31 ianuarie.

Distincția a fost acordată Muzeului Național Brukenthal cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la înființare, în semn de "înaltă apreciere și recunoștință pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă generațiile de specialiști ai acestui așezământ, contribuind la conservarea, sporirea și valorificarea unui patrimoniu cultural de o importanță remarcabilă pentru cultura națională și determinând, pe această cale, recunoașterea municipiului Sibiu drept un reper cultural de importanță internațională".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel