Iohannis, mesaj special pentru Israel la întrevederea cu Netanyahu

Preşedintele Klaus Iohannis a mulţumit luni, la întrevederea cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, pentru sprijinul acordat de Israel în urma tragediei din Clubul Colectiv.

'Mulţumesc cu această ocazie Israelului pentru sprijinul acordat în urma tragicului eveniment petrecut în clubul Colectiv din Bucureşti, în octombrie 2015. Multe spitale din Israel s-au oferit să primească răniţii sau să trimită medicamente. Vă mulţumim din nou pentru această deosebită manifestare de solidaritate', a spus Iohannis, în declaraţia comună cu premierul israelian, citat de Agerpres.

El a subliniat că vizita sa în Israel vizează intensificarea relaţiilor dintre cele două ţări, 'unite de o prietenie solidă, care a trecut testul timpului în ciuda adversităţilor, fie ele de natură internă sau externă'.

'Apreciem foarte mult parteneriatul dintre ţările noastre, aşa cum am demonstrat în nenumărate rânduri', a afirmat Iohannis. Şeful statului român s-a arătat convins că discuţiile din Israel vor deschide noi oportunităţi de cooperare. Iohannis a precizat că se bazează pe sprijinul Israelului pentru preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului pe care România o va prelua în cursul zilei de marţi. 'Renaşterea antisemitismului pe plan european şi internaţional necesită un răspuns adecvat. Consider educaţia ca fiind un instrument esenţial în lupta împotriva acestui fenomen, instrument menit să ducă la o cunoaştere corectă a relaţiilor istorice care au generat acte respingătoare', a declarat Iohannis, menţionând că în România există un monument dedicat victimelor Holocaustului şi o poziţie fermă a autorităţilor în lupta şi sancţionarea oricărei forme de antisemitism şi negare a Holocaustului. Şeful statului a precizat că va discuta cu premierul Netanyahu subiectul cetăţenilor israelieni care au emigrat din România şi care se dovedesc a fi o punte solidă de legatură între cele două state. 'Cred cu tărie în potenţialul lor de a fi un element fundamental în dezvoltarea parteneriatului nostru. Este foarte emoţionant modul în care aceşti oameni vorbesc despre România, dar şi despre copilăria sau tinereţea petrecute acolo', a arătat Iohannis.

[citeste si]

De asemenea, el a spus că discuţiile vor viza noile evoluţii din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, punctând că procesul de pace din Orientul Mijlociu continuă să reprezinte o prioritate pe agenda externă a României. 'Vom continua să susţinem 'soluţia celor două state', precum şi o soluţionare pe cale amiabilă a conflictului arabo-israelian. De asemenea, dorim să identificăm, cât mai curând posibil, o soluţie politică pentru situaţia din Siria, unde sute de mii de oameni inocenţi sunt afectaţi de război', a declarat Iohannis. Un alt subiect de pe agenda discuţiilor va fi, potrivit şefului statului, provocarea generată de fenomenul migraţionist la nivelul Uniunii Europene.

'Vom discuta şi despre nevoia unui efort al întregii comunităţi internaţionale în lupta împotriva terorismului, România fiind implicată în aceste demersuri', a afirmat preşedintele Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel