Interceptări. Dialog suspect de trafic de influență Costin Borc - Sorin Bușe

În emisiunea „Exces de Putere” de vineri seară a fost prezentată o interceptare telefonică a dialogului purtat în 2016 de Costin Borc, pe atunci vicepremier al României, și Sorin Bușe, ministru al Transporturilor în Guvernul Cioloș.

Jurnaliștii Oana Zamfir și Adrian Ursu au prezentat la Antena 3 un caz suspect de trafic de influență având ca obiect plata în valoare de 71,5 milioane de euro pe care statul român ar fi urmat să o vireze în contul firmei de construcții Astaldi, la insistența ambasadei Italiei la București.

Conversație din noiembrie 2016

Dialogul „căzut pe interceptare” îi are în prim-plan pe Costin Borc, vicepremier, și Sorin Bușe, ministru al Transporturilor, și a fost purtat în luna noiembrie a anului 2016, cu o lună înainte de alegerile legislative care au dus la schimbarea Guvernului Cioloș. Înregistrarea convorbirii a fost obținută de reporterul de investigație Gina Vacariu de la Antena 3.

Despăgubiri de 71,5 milioane de euro

În cauză erau despăgubirile cifrate la 71,5 milioane de euro pe care societatea italiană Astaldi SpA le revendica de la operatorul de transport călători CFR SA, în urma unor contracte de modernizare a infrastructurii feroviare. Convorbirea începe cu vicepremierul Costin Borc discutând cu ministrul Sorin Bușe despre plata despăgubirilor către Astaldi pe marginea unor scrisori primite de la ambasadorul italian.

Borc: Ce-i spun omului ăsta căruia i-am promis că nu este nicio problemă cu plata banilor, cu arbitrajul câștigat de ei pentru CFR?

Bușe: Costin, m-ai sunat ieri cu această chestiune despre care nu știam nimic și care implică plata unei sume uriașe: 71,5 milioane de euro de către statul român.

Discuția dintre cei doi continuă pe durata mai multor minute, vicepremierul solicitând o soluție de la ministru în cazul plății despăgubirii.

Rolul ambasadei Italiei

Senatorul PSD Șerban Nicolae a opinat că, dacă cei doi interlocutori ar fi fost de bună credință, această discuție ar fi trebuit să aibă loc la Guvern, însă „discuția sugerează o cu totul altă conotație și cu totul alte interese”. Cu privire la lobby-ul ambasadei italiene în cazul litigiului dintre compania Astaldi și statul român, Nicolae s-a întrebat retoric și tot el a dat răspunsul: „Ce fac ambasadele? Cer bani de la statul în care își desfășoară activitatea”.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel