India acuză China de „militarizarea strâmtorii Taiwan“. Tensiuni, după ce o navă chineză a acostat în Sri Lanka

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Guvernul Indiei a acuzat Republica Populară Chineză de „militarizarea strâmtorii Taiwan”.

India a acuzat China de „militarizarea strâmtorii Taiwan”, într-un război de cuvinte în escaladare declanșat de o navă militară chineză care acostează într-un controversat port din Sri Lanka.

La începutul acestei luni, o navă de cercetare militară chineză a andocat în portul Hambantota din Sri Lanka pentru o săptămână. Analiştii spun că Yuan Wang 5 face parte dintr-un grup de nave chineze operate de Armata Populară de Eliberare care monitorizează lansările de sateliţi, rachete şi rachete balistice intercontinentale.

Andocarea Yuan Wang 5 a fost amânată cu câteva zile după ce India s-a opus, pe fondul temerilor că Beijingul intenționează să folosească portul ca bază militară. Ministerul de Externe al Chinei a declarat că nava efectuează cercetări maritime, în conformitate cu legislația și practica internațională, și nu va afecta „securitatea și interesele economice ale vreunei țări”.

Yuan Wang 5 a plecat în urmă cu o săptămână, dar în weekend, ambasada Chinei din Sri Lanka a acuzat India că folosește preocupările de securitate pentru a conduce „interferențe profunde de facto în suveranitatea și independența Sri Lanka”.

Sâmbătă, Înaltul Comisariat al Indiei din Colombo a declarat că Sri Lanka „are nevoie de sprijin, nu de presiuni nedorite sau de controverse inutile pentru a servi agenda altei țări”. 

Sri Lanka iese în prezent din cea mai gravă criză economică a sa și echilibrează influențele concurente ale Indiei și Chinei. Împrumuturile chineze reprezintă aproximativ 10% din datoria externă totală a națiunii. Din acest an, India a împrumutat și ea aproximativ 3,8 miliarde de dolari pentru a ajuta Sri Lanka să treacă prin criza economică.

Wen-ti Sung, un politolog de la Universitatea Națională Australiană specializată în Taiwan și China, a declarat că Delhi creează „noi pârghii de negociere” acuzând China de „militarizarea” strâmtorii Taiwan, printr-o normalizare a unei„retorici mai dure”, scrie The Guardian.

CITEȘTE ȘI     -    Taiwan începe să doboare dronele Chinei

China continuă incursiunile în Taiwan

Nava a acostat la Hambantota la doar o săptămână după ce China și-a finalizat exercițiile militare la scară largă în jurul Taiwanului, ca răspuns la o vizită a purtătorului Parlamentului SUA, Nancy Pelosi.

De când aceste exerciții s-au încheiat, armata Chinei a continuat să aibă activitate sporită în regiunea Taiwanului, activitate pe care analiștii au etichetat-o ​​drept „o nouă normalitate”. Există acum aproape treceri zilnice ale liniei mediene, o graniță neoficială care împarte strâmtoarea Taiwan, dar pe care China a revendicat-o recent ca făcând parte apele sale suverane.

La acea vreme, când SUA și alți aliați condamnau exercițiile Chinei, guvernul Indiei nu s-a avetnurat în declarații tranșante, spunând doar că este „îngrijorat de evoluțiile recente”.

„Îndemnăm la exercitarea reținerii, evitarea acțiunilor unilaterale pentru a schimba status quo-ul, detensionarea situației și la eforturiGuvernul Indiei de menținere a păcii și stabilității în regiune”, a spus un purtător de cuvânt al afacerilor externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel