Independența energetică a României față de Rusia. Traian Băsescu, întâlnire cu cei mai importanți oameni din industria petrolieră din SUA

Traian Băsescu se întâlnește joi, 13 martie, cu cei mai importanți oameni din industria petrolieră din SUA. Întrevederea are loc în contextul în care şi alte ţări europene au anunţat dorinţa de a încuraja exploatarea gazelor de şist sau găsirea altor metode alternative în vederea obţinerii independenţei energetice față de Rusia.

Președintele țării se va întâlni cu Derek Magness, director general al Chevron Europe Exploration and Production,  Johnny L. Hall, vicepreședinte executiv al ExxonMobil Exploration Company, dar și cu Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, pentru a discuta pe larg posibilitatea renunțării la gazele rusești.

Cei anterior menționați și-au mai arătat - și în alte rânduri – interesul față de exploatarea gazelor de șist în România.

Cea mai mare investiție străină

Amintim că – în urmă cu câteva luni – ExxonMobil anunța că investește pentru început în jur de 15 milioane de dolari, fără TVA, în programul de forare în Marea Neagră, fiind vorba despre cea mai mare investiție străină în România.

Nu este prima dată când Traian Băsescu primește vizita oficialilor de la Exxon Mobil. Și în trecut, șeful statului s-a arătat bucuros de proiectele la Marea Neagră pe care această companie le are. "Sunt bucuros că v-aţi întors. După veştile bune pe care le-am primit anul trecut, acum mă bucur să văd că menţineţi intenţiile privind explorările şi exploatările la Marea Neagră", spunea în 2012 Traian Băsescu.

Extracţia gazelor ar putea începe în 2018

În 2008, OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au încheiat un parteneriat pentru explorarea blocului Neptun din Marea Neagră.

Sonda Domino 1, săpată de cele două companii anul trecut, a indicat rezerve potenţiale de gaze naturale între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi. Consumul de gaze al României este de 13-14 miliarde de metri cubi anual, astfel că zăcămintele de acolo ar putea acoperi necesarul ţării timp de şase ani.

În toamna anului trecut, Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, a declarat că extracţia gazelor din acest perimetru ar putea începe în 2018.

Totodată, reprezentanţii Exxon Mobil au afirmat că, după ce zăcământul va fi declarat comercial, etapa de extracţie a gazelor va implica investiţii între 3 şi 10 miliarde de dolari, notează CugetLiber.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel