Indemnizaţie de şomaj pentru cei care nu au luat BAC-ul. Vezi cât este

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat, marți, că tinerii care au terminat o formă de învăţământ şi nu au un loc de muncă pot obţine indemnizaţie de şomaj, aceasta putând fi acordată şi absolvenţilor de liceu care nu au promovat examentul de bacalaureat.

Indemnizația de șomaj pentru absolvenți poate fi acordată pentru șase luni și este în cuantum de 250 de lei lunar, relatează Mediafax.

Potrivit ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă vine în sprijinul tinerilor absolvenți cu o serie de măsuri.

Absolvenţii au la dispoziție, potrivit legii, 60 de zile să se înregistreze la agenţia de ocupare din judeţul în care locuiesc, pentru a putea beneficia, timp de şase luni, de o indemnizaţie de şomaj care reprezintă 50 la sută în indicatorul de referinţă, adică 250 de lei, dar şi de unele măsuri active, precum servicii de mediere şi consiliere.

Tot pentru sprijinul tinerilor absolvenți, există și programul prin care angajatorii pot primi subvenţii dacă angajează absolvenţi de orice formă de învăţământ, a mai amintit ministrul Câmpeanu.  Aceste subvenţii se pot acorda pentru 12 sau 18 luni, dacă tânărul angajat are şi handicap, valoarea lor variind în funcţie de nivelul de pregătire al absolventului: 500 de lei pe lună pentru nivel de şcoală primară sau gimnazială, 600 de lei pentru absolvenţi de liceu sau postliceală şi 700 de lei pe lună pentru cei care au terminat o formă de învăţământ universitar.

Potrivit legii, absolvenții care reușesc să îşi găsească un loc de muncă pot beneficia de prime de încadrare.

Minsitrul Mariana Câmpeanu a precizat și faptul că, la nivel european, s-a adoptat "Garanţia pentru tineri", program care obligă autorităţile din statele membre să ia măsuri pentru orice tânăr care în patru luni de la absolvire nu reuşeşte să găsească un loc de muncă, o formă de a-şi continua studiile sau un program de formare profesională.

De asemenea, Ministerul Muncii pregăteşte două proiecte cu fonduri europene dedicate tinerilor absolvenţi, fiecare în valoare de câte cinci milioane de euro.

Conform datelor prezentate de Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, de la începutul anului s-au înregistrat ca şomeri 8.973 de absolvenţi, dintre care 770 sunt indemnizaţi.

Din cei 3.970 de absolvenţi înregistraţi în iunie, 3.404 provin din învăţământul liceal şi post-liceal, 466, din învăţământul primar, gimnazial şi profesional, iar 100 din învăţământul universitar.

În prima parte a lunii iulie au fost înregistraţi 1.650 de absolvenţi, dintre care 1.446 absolvenţi de învăţământ liceal şi post-liceal, 130 de învăţământ primar, gimnazial şi profesional şi 74 de învăţământ universitar.

Informaţiile legislative referitoare la indemnizaţiile de şomaj acordate absolvenţilor sunt reglementate prin Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel