Închisorile CIA. Deținut de la Guantanamo, plângere la CEDO

Eduard Pascu / 11 feb 2019 / 20:57 Salveaza PDF Comentarii

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a primit o plâgere din partea unui cetățean saudit care susține că a fost torturat într-o închisoare CIA din Lituania.

Mustafa al-Hawsawi, în vârstă de 50 de ani, a fost capturat în Pakistan în 2003 şi suspectat de americani că a fost implicat în atentatele de la 11 septembrie din SUA. Acesta ar fi fost închis în Lituania, într-o închisoare CIA. AFP relatează că un ministrul adjunct din Lituania a spus că sauditul, deţinut la Guantanamo a dat în judecată Lituania la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), afirmând că a fost torturat într-o închisoare secretă a CIA din această ţară baltică.

"Săptămâna trecută, guvernul a primit cererea lui Mustafa al-Hawsawi pe lângă CEDO", a declarat pentru AFP adjuncta ministrului justiţiei, Irma Gudziunaite, iar Lituania are termen până la 22 martie pentru a-şi prezenta poziţia.

Precedent

 

CEDO a recunoscut anul trecut că Lituania a găzduit o închisoare secretă a CIA pe teritoriul său în 2005-2006. "Tehnicile de interogatoriu dure" care au fost practicate, considerate a fi tortură, se derulau în afara oricărui cadru judiciar.

CEDO a mai condamnat Lituania în octombrie să-i plătească 100.000 de euro daune lui Abu Zubaydah, un alt deţinut saudit de la Guantanamo trecut prin centrul de detenţie secret al CIA din Lituania şi considerat unul dintre cei mai importanţi membri ai Al-Qaida de către Washington.

Responsabilii lituanieni, care neagă că în ţara lor au existat închisori secrete ale CIA, au declarat la CEDO că imobilul incriminat situat la periferia capitalei Vilnius era "un centru de informaţii".

O anchetă preliminară asupra acestui caz a fost deschisă în 2015, dar nu a dus la nicio concluzie, Lituania afirmând că SUA au refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor lituanieni sau să furnizeze informaţiile solicitate în cadrul anchetei.

Potrivit unui raport al Senatului american, 119 persoane au fost arestate şi încarcerate în cadrul programului secret al CIA, în aşa-numite "black sites" din ţări niciodată identificate, dar printre care se află, probabil, Thailanda, Afganistan, România, Polonia şi Lituania, scrie AFP.

Vezi și:Închisori CIA. Consiliul Europei, cerere pentru România. Intervenție la Washington


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23