Încălzirea globală pune în pericol vinurile austriece

Una dintre principalele regiuni viticole din Austria, care luna trecută i-a ajutat pe ecologişti să ajungă în Parlament, are o solicitare crucială pentru noul Guvern de la Viena: salvaţi cel mai faimos soi de vin austriac, informează Reuters.

Încălzirea globală pune în pericol cel mai renumit vin din Austria, Gruener Veltliner, care a pus ţara din Alpi înapoi pe piaţa mondială a vinurilor, după ce în urmă cu trei decenii un scandal al vinurilor contaminate cu antigel aproape a ruinat sectorul vitivinicol. Vinul alb sec Gruener Veltiner a devenit renumit nu doar în restaurantele din capitala Viena, dar şi la barurile la modă din New York şi până în Noua Zeelandă.

Însă creşterea temperaturilor afectează încolţirea, înflorirea şi maturarea strugurilor. Cu cât temperaturile sunt mai mari, cu atât creşte conţinutul de zahăr şi alcool al strugurilor, ceea ce afectează calitatea vinului. Aceasta este o problemă pentru producătorii de vin, deoarece temperaturile medii din Austria au crescut cu 2 grade Celsius începând din 1880, de două ori mai mult decât media globală.

"Dacă încălzirea globală continuă în ritmul actual ne îndreptăm spre un dezastru. Moştenirea noastră culturală, începând de la schiat şi până la vinurile Gruener Veltliner, este în grav pericol", a declarat Willi Bruendlmayer, unul dintre cei mai renumiţi producători de vin din Austria. Podgoriile sale se întind pe dealurile din jurul oraşului Langenlois, unde ecologiştii şi-au majorat de trei ori voturile primite la alegerile parlamentare, ceea ce le deschide calea pentru discuţii cu conservatorii lui Sebastian Kurz pentru formarea unui Guvern de coaliţie.

Gruener Veltliner este de departe cel mai important soi de struguri din Austria, fiind responsabil pentru mai mult de o treime din suprafaţa cultivată cu viţă de vie, precum şi principalul soi de vin exportat. Problema este că, dacă strugurii pentru vinurile roşii iubesc căldura, soiul Gruener Veltliner îşi pierde prospeţimea şi aromele fine, scrie Agerpres.

"Producătorii de Gruener Veltliner sunt supuşi la presiuni pentru că standardele de aciditate nu mai pot fi atinse", susţine Josef Eitzinger, expert în climă la Universitatea de Resurse Naturale şi Ştiinţe ale Vieţii (BOKU) din Viena.

Viciticultura este un sector important al economiei Austriei. În medie, 2,5 milioane de hectolitri de vin sunt produşi anual în Austria, majoritatea pentru consumul intern. Chiar şi aşa, în 2018 Austria a exportat 53 milioane litri de vin, în valoare de 170 milioane euro, Germania fiind cea mai importantă piaţă.

"Dacă Austria pierde Gruener Veltliner, o parte crucială din identitatea noastră va dispărea", a spus Bruendlmayer, unul dintre cei mai importanţi producători de vin din Austria, cu 600.000 de sticle pe an. Potrivit acestuia, dacă încălzirea globală va continua, strugurii Gruener Veltliner din via sa pur şi simplu nu vor mai creşte.

"Acum recoltăm strugurii Gruener Veltliner cu patru săptămâni mai devreme decât atunci când eram eu copil", a spus Bruendlmayer.

Pentru noile culturi, Bruendlmayer a decis să se mute spre o zonă mai ridicată, însă zonele disponibile pentru cultivare în Austria Inferioară sunt limitate. "Iar în zonele mai calde am început să plantăm soiuri de struguri pentru vinurile roşii, care sunt mai rezistente la căldură", a spus viticultorul.

Însă ajustarea la noile condiţii de climă nu este un proces facil, avertizează preşedintele Asociaţiei viticultorilor austrieci, Josef Glatt.

"Cultura viţei de vie este una de lungă durată, 40-50 de ani", spune Josef Glatt. Chiar şi aşa cultivatorii se gândesc să treacă la alte soiuri. "Nu este uşor şi nu prea are sens, deoarece consumatorii vor Gruener Veltliner", a adăugat Josef Glatt

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel