În urma avertismentelor lui Putin, Finlanda se gândește la aderarea NATO: Rusia nu este vecinul pe care l-am gândit că este

Sanna Marin, Prim-Ministrul Finlandei
Sanna Marin, Prim-Ministrul Finlandei

Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a declarat sâmbătă că țara va lua o decizie privind cererea de aderare la NATO până la sfârșitul primăverii, pentru că ”Rusia nu este vecinul pe care l-am gândit că este”.

Relațiile Finlandei cu Rusia s-au schimbat într-un mod ”ireversibil”, a spus prim-ministrul Finlandei, Sana Marin, inversând cursul observațiilor anterioare conform cărora ar fi ”foarte puțin probabil” ca Finlanda să solicite aderarea la alianța militară în timpul mandatului său actual.

Oficialii ruși au avertizat cu privire la potențialele represalii, sub formă de consecințe militare și politice, în cazul în care Finlanda și Suedia aderă la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord.

”Moscova va trebui să răspundă dacă Suedia și Finlanda intenționează să adere la NATO”

Serghei Belyaev, directorul celui de-al doilea departament european al Ministerului de Externe al Rusiei, a declarat agenției de presă de stat ruse Interfax că neaderarea Finlandei și Suediei la NATO este ”un factor important în asigurarea securității și stabilității în nordul Europei”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, pe 25 februarie — la o zi după începerea invaziei Ucrainei — a declarat că Moscova va trebui să răspundă dacă Suedia și Finlanda intenționează să adere la NATO.

”În mod clar, aderarea Finlandei și Suediei la NATO, care este în primul rând o alianță militară, ar avea repercusiuni politico-militare grave care ar cere un răspuns din partea țării noastre”, a spus ea.

Vladimir Putin: extinderea NATO spre est reprezintă o amenințare pentru securitatea Rusiei

El a citat extinderea alianței ca parte a justificării sale pentru lansarea ”operației sale militare speciale” în Ucraina pe 24 februarie.

Atacul Moscovei în Ucraina vecină nu a lăsat Finlanda de ales decât să-și reexamineze politica de securitate, a spus Marin.

Prim-ministrul finlandez a spus că decizia de a solicita aderarea la NATO va fi luată ”în mod temeinic, dar rapid”, până în această primăvară, potrivit companiei finlandeze de radiodifuziune Yleisradio Oy.

”Finlanda este probabil să se confrunte cu consecințe” 

”Dacă eu sau președintele am exprimat opinii puternice cu privire la această problemă, ar fi sfârșitul dezbaterii (...) Cred că este foarte important ca toate instituțiile centrale ale Finlandei să fie implicate în dezbaterea în curs”, prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, potrivit News Week.

”Nimeni nu ne poate influența, nici Statele Unite, nici Rusia, nici nimeni altcineva”, a declarat ea pentru Reuters pe 19 ianuarie, cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina .

Ea a spus la acea vreme că aderarea la alianță ”ar avea un impact foarte substanțial, iar sancțiunile (din partea Rusiei) ar fi extrem de dure”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat duminică, pentru Dana Bash, de la CNN, că alianța are un ”dialog bun” cu Finlanda și Suedia cu privire la potențialul de a deveni membre ca răspuns la agresiunea lui Putin din Ucraina.

"Respectăm suveranitatea și integritatea teritorială a Finlandei pentru a-și decide propriul viitor. Exact asta nu respectă Rusia, de fapt încearcă să intimideze și spun că dacă Finlanda decide să adere la NATO, vor exista consecințe", a spus el.

Stoltenberg a adăugat că, dacă Finlanda sau Suedia ar solicita aderarea la NATO, se așteaptă ca acestea să fie ”foarte binevenite de toți aliații” și că ”vom găsi o modalitate de a face asta într-un mod relativ rapid, de a le duce în alianţă."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel