Igor Dodon, la Moscova. Discuţii cu șeful Gazprom și cu vicepremierul rus Dmitrii Kozak

Mihai Ciobanu / 02 sep 2019 / 19:13 Salveaza PDF Comentarii
Igor Dodon
Descriere foto: Igor Dodon

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a efectuat luni o vizită de lucru în Rusia, unde s-a întâlnit cu directorul Gazprom, Alexey Miller, și cu vicepremierul rus Dmitrii Kozak, pentru a îmbunătăți relațiile dintre cele două state, potrivit site-ului Unimedia.

În cadrul întrevederilor, Igor Dodon a pus accentul pe aspectul cooperării în sectorul energetic cu Rusia și pe dezvoltarea relațiilor comerciale și economice bilaterale. La întrevederea cu președintele Consiliului de Administrație al companiei Gazprom, Alexey Miller, au fost prezenți și ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, consilierii prezidențiali Ion Chicu și Aureliu Ciocoi, și Vadim Ceban, noul președinte al Consiliului de administrație al al companiei Moldovagaz.

În cadrul înâlnirii s-a discutat despre condițiile de livrare a gazului rusesc în Moldova și despre măsurile necesare, care trebuie întreprinse pentru a evita creșterea prețului la gaze pentru consumatorii din Republica Moldova.

Igor Dodon a menționat pe Facebook că „a discutat aspecte privind încheierea unor noi contracte de furnizare a gazelor naturale către Moldova și tranzitul lor pe teritoriul țării noastre, începînd cu 1 ianuarie 2020, dat fiind că contractele semnate în acest sens anterior de SA „Gazprom” și SA „Moldovagaz”, expiră la finele anului 2019.”

Discuţii despre livrările de gaze

 

Aspecte ce țin de asigurarea livrărilor neîntrerupte de gaze rusești în Republica Moldova, precum și posibilitatea de a oferi reduceri de preț pentru gazele naturale livrate în Moldova de Federația Rusă au fost discutate și cu Dmitrii Kozak, vicepremier și reprezentantul special al președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și economice cu Republica Moldova.

Dialogul cu Dmitrii Kozak a atins subiecte, precum eliberarea autorizațiilor de transport, livrările de conserve și produse vinicole moldovenești pe piața rusă. De asemenea, liderul de la Chișinău l-a invitat pe Alexey Miller să participe la ediția a II-a a Forumului Economic Moldo-Rus, care se va desfășura la Chișinău, în perioada 20-21 septembrie, iar pe Dmitrii Kozak l-a informat despre derularea acestui eveniment.

Totodată, Igor Dodon menționează că „în aceleași zile, va avea loc și o ședință a Consiliului de administrație a SA „Moldovagaz” și a Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică”.


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26