Hunor luptă pentru Ținutul Secuiesc: Nu vrem să luăm nimic de la nimeni

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, s-a aflat astăzi la Oradea în cadrul manifestării dedicate comemorării Revoluţiei Paşoptiste.

Kelemen Hunor a vorbit despre minoritățile maghiare din România și despre protejarea identității maghiare. De asemenea, acesta și-a arătat susținerea față de Ținutul Secuiesc. 

”Stimaţi cetăţeni, adepţi ai ideii de libertate, 171 de ani este o perioadă foarte lungă. Sunt 8 generaţii. Şi totuşi memoria colectivă a păstrat şi continuă să păstreze acest episod de mare cotitură al istoriei noastre, acea luptă pentru libertate, care a marcat începutul Reformei la nivel naţional şi a transformat poporul maghiar într-o naţiune modernă. (...)

Şi după 171 de ani, libertatea este primordială pentru noi. Libertatea comunităţii maghiare din Transilvania. Egalitatea în drepturi. Şi fraternitatea cu naţiunea majoritară care trăieşte aici şi cu celelalte minorităţi naţionale”, a declarat Kelemen Hunor, președintele UDMR. 

Protejarea identității maghiare

”Când facem apel la demnitatea umană, nu vrem să luăm demnitatea celui de lângă noi! Când folosim simbolurile noastre naţionale şi comunitare, nu luăm nimic de la români.

Când răspundem la discursul de ură lansat împotriva noastră şi a simbolurilor noastre naţionale, ne protejăm doar pe noi înşine şi tot ceea ce este acea parte inalienabilă a identităţii noastre maghiare. Şi o vom proteja întotdeauna, aici la Oradea, dar şi la Târgu Mureş, în Ţinutul Secuiesc, pretutindeni dacă va fi necesar.

O vom proteja de cei care dau foc steagului maghiar în Oradea, de cei care sunt deranjaţi de simbolurile naţionale şi secuieşti, în Târgu Mureş, dar şi în Ţinutul Secuiesc, peste tot, unde oameni maghiari decenţi şi curajoşi sunt sancţionaţi cu amenzi uriaşe, de zeci de mii de lei, pentru folosirea simbolurilor naţionale”, a mai spus Kelemen Hunor.

Minoritățile naționale, o cauză europeană

”În ultimii ani am transformat cauza minorităţilor etnice şi lingvistice autohtone într-o cauză europeană. Am lansat Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack, am strâns peste 1 250 000 de semnături şi vrem că Uniunea Europeană să reglementeze situaţia minorităţilor naţionale autohtone la nivel european.

Susţinem ferm faptul că aceasta este o cauză europeană. (...) Am început, deci, să construim un drum în acest sens, dar ne aflăm abia la început. Pentru a progresa trebuie să avem în PE o reprezentare puternică a maghiarilor din Bazinul Carpatic, la care trebuie să contribuie fiecare dintre noi”, a Kelemen Hunor, aflat la Oradea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel