Homosexualii din armata americană se pot exprima liber, a decis Congresul

armata americana gay
armata americana gay

Congresul SUA a revocat interdicţiile militarilor înrolaţi în armata americană de a-și afișa homosexualitatea, iar textul de lege merge acum pentru promulgare la preşedintele Barack Obama, care obţine astfel o victorie majoră, după ce promisese că va pune capăt acestei politici discriminatorii.

O lege din 1993, din perioada preşedintelui Bill Clinton, interzicea soldaţilor americani să-şi afişeze homosexualitatea, în virtutea principiului "don't ask, don't tell" ("nu întreba, nu spune"). Un soldat despre care se află că este homosexual trebuie exclus din armată, prevedea legea. Legea din 1993 era totuşi un progres faţă de situaţia existentă anterior, când homosexualilor li se interzicea cu desăvârşire să intre în armată, informează NewsIn. Senatul american a votat sâmbătă seara, cu 65 de voturi pentru şi 31 împotrivă, abrogarea acestei legi.

Legea a fost trimisă deja la Casa Albă, iar preşedintele, care solicita de mult acest text legislativ, intenţionează să o promulge în zilele următoare. El promisese că legea va fi abrogată până la sfârşitul anului. "Senatul a făcut azi un pas istoric către abrogarea unei politici care ne submina securitatea naţională şi încălca idealurile pe care le apără bărbaţii şi femeile noastre în uniformă", a declarat într-un comunicat şeful Casei Albe.

Subiectul a fost aprig dezbătut în societatea americană în ultimele luni, în favoarea abolirii legii din 1993 intervenind personalităţi precum cântăreaţa Lady Gaga. Din 1993, de când a intrat în vigoare principiul "don't ask, don't tell", între 13.000 şi 14.000 de soldaţi au fost excluşi din armată din cauza orientării lor sexuale, potrivit estimărilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel