Guy Verhofstadt l-a făcut PARANOIC pe Viktor Orban. L-a SPULBERAT: Erai ajutat de George Soros- VIDEO

Guy Verhofstadt - Viktor Orban
Guy Verhofstadt - Viktor Orban

Guy Verhofstadt, președintele ALDE din Parlamentul European, l-a spulberat pe Viktor Orban, premierul Ungariei, printr-un discurs neașteptat de acid. 

Discursul lui Guy Verhofstadt vine în contextul în care Comisia Europeană o acțiune în justiție împotriva Ungariei, din cauza legii învățământului superior, prin care ar urma să fie închisă universitatea lui George Soros. 

”Nu știu dacă-ți amintești prima oară când ne-am întâlnit într-un hotel din Budapesta, în decembrie 1989. Nu mai țin minte numele, dar țin minte că ne-am întâlnit, pentru că, în primul rând, aveam o întâlnire, SZDSZ, vechiul partid liberal, și te-am întrebat, ca lider al Fidesz, de ce nu ești cu partidul mamă în sala de întâlniri și ai explicat de ce. Era doar cu câteva luni înainte de participarea Fidesz la primele alegeri libere din Ungaria, cu succes. Apropo, la acel moment tu erai ajutat de George Soros. Îmi amintesc asta!

Aveai un program care la acea vreme era mai mult sau mai puțin progresiv decât programul SZDSZ, aș putea spun mai social-liberal. Erai puțin cam ca Emmanuel Macron la acea vreme. Aș putea spune că tu erai Emmanuel Macron al Ungariei în 1989. Nu cred că Emmanuel Macron ar fi încântat pentru ce am spus astăzi. Nu am spus-o în franceză.

Dar, hai să fim onești, s-au schimbat multe din 1990 și 1989 când ne-am văzut. Tu te-ai schimbat. Ai renunțat la principiile tale democratice, și, într-o anumită măsură, o spui deschis `Vreau să creez nu o democrație liberală, ci un stat opus principiilor liberale` și lista cu ceea ce ai făcut până acum e lungă. Ai hărțuit ONG-urile, ai alungat media critică, ai construit ziduri, ai încercat să reintroduci pedeapsa cu moartea în țara ta, chiar dacă nu este posibil bazându-ne pe tratatele noastre și acum ai decis să închizi o universitate. Întrebarea mea către tine este cât de departe vei merge? Care-i următorul lucru? Să arzi cărțile? (...)

Când mă uit la tine, pari mândru de tine.  (...) Și ce văd și mai mult nu este doar un conservator mândru, pentru că între timp ai devenit unul, văd o versiune modernă a vechiului comunist ungur: protecționism economic, naționalism excesiv, în căutarea unui stat opus principiilor liberale și vezi inamici peste tot, vezi inamici în sectorul energetic, vezi inamici în presă, vezi inamici în ONG-uri, acum vezi inaimici și-n mediul academic.

E ca și cum Stalin sau Breznev s-a întors. Dar acum în Ungaria. Și ei au avut momente de paranoia. Nu este suficient să ai majoritate în democrație, tu trebuie să-i hărțuiești, trebuie să te duci după ei când au altă opinie. Deci dl Orban, Ungaria a devenit membru al UE în 2004, tu ai semnat, și predecesorii tăi, pentru valorile UE, cunoști foarte bine toate aceste principii. Ai încălcat fiecare principiu dintre acestea și vrei să rămâi membru al UE. Am mai mult respect pentru decența euroscepticilor care spun că `nu ne place UE, nu ne plac valorile și ieșim`, dat tu, tu vrei să continui să iei fonduri europene, banii UE, dar să nu respecți valorile UE. Asta nu e pentru tine. Cum numești asta? Nu foarte curajos aș putea spune și sigur nu în linie cu baza politică și principiile UE. Nu crezi că este timpul să alegi din nou, cum ai făcut o alegere când ai devenit din democrat liberal un naționalist și un conservator? Nu este timpul să te întrebi pe tine, în sufletul tău cum vei fi amintit în viitor? Vrei să fii amintit ca cineva care care a eliberat țara ta de comunism și asta ai făcut sau vrei să fii comemorat ca un inamic etern a societății democratice europene. Asta e alegerea pe care trebuie să o iei acum!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel