Guvernul irakian anunţă măsuri sociale în încercarea de a calma protestele

Guvernul irakian a anunţat duminică o serie de măsuri sociale ca răspuns la cererile manifestanţilor şi în încercarea de a pune capăt mişcării de contestare în cursul căreia aproape 100 de persoane au fost ucise în mai puţin de o săptămână, relatează AFP.

La capătul unei şedinţe extraordinare, guvernul lui Adel Abdel Mahdi a anunţat un decret cu 17 măsuri sociale, de la ajutor pentru locuinţă şi până la oferirea unei alocaţii pentru tinerii fără loc de muncă.

Executivul irakian a decis de asemenea construirea a 100.000 de locuinţe, în contextul în care în septembrie autorităţile locale din mai multe regiuni ale ţării au început distrugerea de locuinţe situate în cartiere informale, unde trăiesc trei milioane de irakieni care au construit fără autorizaţie pe terenuri ale statului.

Totodată, cabinetul a dispus instalarea de hale pentru vânzătorii ambulanţi, într-o încercare de a crea locuri de muncă, în special printre tineri, în contextul în care, în Irak, unul din patru tineri este şomer.

Rezolvarea problemei şomajului în rândul tinerilor este principala revendicare a protestelor lansate marţi şi o chestiune sensibilă în Irak, unde un tânăr şi-a dat foc în septembrie la Kur, în sudul ţării, după ce i s-a confiscat căruciorul de vânzător ambulant.

În plus, autorităţile, care au acuzat "sabotori" şi "trăgători neidentificaţi" infiltraţi să deschidă focul asupra manifestanţilor şi forţelor de ordine, au anunţat că au înscris persoanele ucise de marţi în violenţe pe lista "martirilor", oferind de asemenea posibilitatea de acordare a unor despăgubiri pentru rudele victimelor.

Începând de marţi, conform Comisiei guvernamentale pentru drepturile omului, cel puţin 99 de persoane au fost ucise şi circa 4.000 rănite în cadrul unei mişcări care solicită locuri de muncă, servicii şi combaterea corupţiei.

În cursul violenţelor, sediile unor partide au fost distruse şi incendiate, într-o ţară plasată de Transparency International pe locul al 12-lea în lista celor mai corupte state din lume şi în care populaţia îşi critică permanent clasa conducătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel