Germania: Un nou proces împotriva unui fost gardian de lagăr nazist

Procesul unui fost gardian de lagăr nazist în vârstă astăzi de 93 de ani a început joi la un tribunal din Hamburg, informează AFP şi dpa, scrie Agerpres.

Bruno Dey este acuzat de complicitate la crime în perioada în care a fost gardian al lagărului de la Stutthof, în nordul Poloniei, între august 1944 şi aprilie 1945.

A fost primul lagăr nazist construit în afara Germaniei şi în incinta lui şi-au găsit moartea circa 65.000 de oameni, în cea mai mare parte evreice din ţările baltice şi din Polonia. În iunie 1944, a fost integrat în sistemul de exterminare a evreilor.

Bruno Dey, care avea 17 ani în momentul comiterii faptelor, este considerat complice la uciderea a 5.230 de deţinuţi, 5.000 prin "crearea şi întreţinerea de condiţii ce au pus în pericol viaţa", 200 prin gazare şi 30 prin împuşcare.

Potrivit procurorilor, Dey a fost "o piesă în maşinăria morţii în deplină cunoştinţă de cauză". Acuzatul a recunoscut în audierile preliminare că ştia ce se întâmplă în camerele de gazare, dar a insistat că nu putea să fugă, riscând să fie ucis la rândul său.

"De ce acest proces astăzi? Să ne amintim ce s-a întâmplat săptămâna trecută la Halle", unde un extremist de dreapta german a încercat să atace o sinagogă, a notat înainte de şedinţa de joi un reprezentant al Centrului Simon Wiesenthal, specializat în urmărirea naziştilor, Ephraim Zorhoff.

"Vârsta nu trebuie să împiedice un proces. A fost o rotiţă în cea mai mare tragedie din istorie şi a ales să facă acest lucru", a menţionat acesta.

Justiţia germană a condamnat în ultimii ani mai mulţi foşti nazişti pentru complicitate la crimă, demonstrând o severitate sporită - deşi tardivă -, prin extinderea condamnărilor la gardienii de lagăre, nu doar a unor indivizi care au ocupat funcţii importante în ierarhia nazistă sau au fost implicaţi direct în omucideri. Niciunul dintre aceşti condamnaţi nu a mers însă la închisoare până acum, dată fiind starea lor de sănătate.

Un caz emblematic a fost cel al lui John Demjanjuk, fost gardian al lagărului de exterminare de la Sobibor, condamnat în 2011 la cinci ani de închisoare, dar care a murit în 2012, înaintea apelului.

La începutul lui aprilie a.c., procesul unui alt gardian al lagărului de la Stutthof a fost abandonat din cauza deteriorării stării de sănătate a acuzatului, în vârstă de 95 de ani.

În cazul lui Bruno Dey, dată fiind tot sănătatea sa precară, şedinţele tribunalului urmează să se desfăşoare de două ori pe săptămână, cu o durată maximă de două ore fiecare. Procesul va dura cel puţin până la jumătatea lui decembrie.

Parchetele germane mai au în lucru 23 de astfel de cazuri, dintre care 12 privind lagărul de la Sachsenhausen.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel