Germania, acuzată la CIJ că a încălcat convenția ONU privind genocidul. Sunt implicate vânzări de arme

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Germania este chemată la Haga, la Curtea Internațională de Justiție.

Nicaragua a cerut instanței supreme a Organizației Națiunilor Unite să oprească vânzările de arme germane către Israel, la începutul unui caz istoric.

Germania este acuzată de încălcarea convenției ONU privind genocidul prin trimiterea de echipamente militare către Israel și prin încetarea finanțării agenției de ajutorare a ONU.

Berlinul respinge acuzațiile și își va prezenta marți o apărare la Curtea Internațională de Justiție (CIJ), informează BBC.

În 2023, aproximativ 30% din achizițiile de echipamente militare ale Israelului au provenit din Germania, în valoare totală de 300 de milioane de euro.

Acuzațiile se bazează pe un caz separat intentat de Africa de Sud în ianuarie, în care judecătorii de la Haga au ordonat Israelului să ia "toate măsurile posibile" pentru a evita actele de genocid. De asemenea, instanța a ordonat grupării Hamas să elibereze imediat toți ostaticii luați din Israel în timpul atacurilor din 7 octombrie.

Israelul respinge acuzațiile că se angajează în acte de genocid în campania sa din Gaza și a insistat că are dreptul de a se apăra.

Peste 33.000 de locuitori din Gaza au fost uciși în ofensiva israeliană în Gaza, potrivit ministerului Sănătății condus de Hamas, majoritatea dintre ei fiind civili. Gaza se află în pragul foametei, Oxfam raportând că 300.000 de persoane blocate în nordul țării trăiesc din ianuarie cu o medie de 245 de calorii pe zi.

Armele Germaniei, menționate în caz

Nicaragua spune că vânzările de arme ale Germaniei către Israel o fac complice la presupusele crime de război ale Israelului.

Componentele pentru sistemele de apărare aeriană și echipamentele de comunicații au reprezentat cea mai mare parte a vânzărilor, potrivit agenției de știri DPA.

Germania a fost, de asemenea, una dintre cele 15 națiuni occidentale care au suspendat finanțarea Agenției ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații din Palestina (UNWRA) din cauza acuzațiilor că o parte din personalul agenției ar fi fost implicată în atacurile din 7 octombrie asupra Israelului.

Potrivit documentelor depuse la CIJ, Nicaragua dorește ca instanța supremă a ONU să ordone Berlinului să oprească vânzările de arme și să reia finanțarea agenției de ajutorare, unul dintre puținele organisme internaționale care mai funcționează în Gaza.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel