Urmărește emisiunea live


Geoană, despre ce nu a știut să facă România în relația cu SUA

Preşedintele PSRO, Mircea Geoană, a declarat, luni seara, că România trebuie să colecteze 'dividendele economice' în relaţia cu americanii.

'Ceea ce niciodată n-am ştiut să facem este să colectăm şi dividendele economice ale relevanţei noastre strategice. România este un punct cheie pe harta intereselor occidentale. N-a fost niciodată România mai importantă pentru Occident şi pentru americani ca acum', a declarat Mircea Geoană, la Realitatea TV.

Acesta a oferit drept exemplu situaţia din Coreea de Sud, care, pe lângă faptul că a avut scutul american şi prezenţă militară americană, a făcut şi un 'transfer de tehnologie de la americani', lucru care transformat-o într-un 'gigant tehnologic'.

'Acest lucru a făcut parte din contractul iniţial cu americanii. Coreenii au fost suficient de deştepţi să spună că au nevoie de garanţie militară şi de securitate americană, dar au cerut ajutor pentru a deveni cu adevărat puternici. (...) La noi, cei care ar trebui să facă treaba asta, în clipa de faţă nu sunt în locurile în care ar trebui să fie, deoarece clientelismul politic, inclusiv în ministere de elită ale acestei ţări, a distrus profesioniştii din acele instituţii', a mai spus Geoană.

El a subliniat că România nu profită suficient în relaţia cu americanii.

'Nivelul mare de corupţie descurajează investiţiile importante, dar noi nici nu ştim să negociem. Pur şi simplu am depopulat clasa politică românească de oameni de calitate. Sunt acolo numai oameni puşi pe căpătuială, iar oamenii puţini de calitate sunt izolaţi şi rejectaţi de sistem. Trebuie să avem curajul să recunoaştem că această clasă politică este astăzi incapabilă să ia deciziile curajoase, care sunt indispensabile pentru supravieţuirea naţiunii române. (...) Americanii au 60 de aliaţi şi parteneri strategici, iar ca importanţă noi suntem printre primii 15-20, dar trebuie să ne jucăm cărţile pe care le avem în mână. (...) Şansă ca aceasta România nu a avut niciodată, dar ea trebuie jucată', a susţinut Geoană.

Preşedintele PSRO a mai apreciat că România este foarte slabă din punct de vedere economic, iar o regândire a modelului economic românesc ar transforma ţara noastră într-un jucător puternic, care să conteze în plan extern.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel