Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, mesaj pentru Putin: Vom răspunde cu fermitate!

Frank-Walter Steinmeier, președintele Germaniei, i-a transmis un mesaj președintelui rus Vladimir Putin, în contextul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina.

Vorbind în urma realegerii sale pentru un al doilea mandat de cinci ani, Frank-Walter Steinmeier a declarat că responsabilitatea pentru tensiunile actuale aparţine Rusiei, relatează AFP.

Comentariile vin în contextul în care noul cancelar Olaf Scholz se pregăteşte să călătorească luni la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy şi apoi la Moscova pentru a se întâlni marţi cu preşedintele Putin, potrivit The Guardian, scrie Mediafax. De asemenea, acestea vin în urma criticilor aduse Germaniei pentru aparenta sa reticenţă în susţinerea măsurilor propuse de aliaţii săi din SUA şi Europa pentru a descuraja agresiunea rusă împotriva Ucrainei.

"Fac apel la preşedintele Putin: Ridicaţi ştreangul de la gâtul Ucrainei", a declarat Steinmeier. „Ne aflăm în mijlocul unui conflict militar, un război în Europa de Est. Rusia este responsabilă pentru acest lucru. Oamenii (din Ucraina-n.r.) au dreptul la o viaţă fără teamă şi ameninţări, la suveranitate şi la autoguvernare. Nicio ţară din lume nu are dreptul să o distrugă, iar noi vom răspunde cu fermitate oricui încearcă acest lucru”, a mai spus acesta.

Frank-Walter Steinmeier a fost reales, duminică, pentru un al doilea mandat la Preşedinţia Germaniei.

Ucraina acuză conducerea de la Berlin de ”ipocrizie”

Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, acuză Germania de "ipocrizie”, scrie RT. Diplomatul a criticat Berlinul pentru că a refuzat să ofere Kievului arme pentru "autoapărare împotriva invaziei militare ruse", în timp ce vindea bunuri cu dublă utilizare Moscovei în trecutul nu atât de îndepărtat.

Melnyk a citat un articol din ziarul Die Welt care susține că numai în 2020 Germania a vândut Rusiei bunuri cu dublă utilizare în valoare de 366 de milioane de euro – care, potrivit oficialului ucrainean, ar putea fi folosite pentru „a spori producția de arme”.

Moscova, client fidel al Germaniei

Die Welt a citat un articol nepublicat anterior de Ministerul Economiei din Germania, conform căruia, în 2020, autoritățile germane au eliberat 673 de licențe pentru exportul de bunuri cu dublă utilizare în Rusia. Se pare că Moscova a ajuns să fie al patrulea cel mai mare importator de astfel de echipamente din Germania în acel an.

Biroul german recunoaște că nu se știe exact ce mărfuri au fost expediate în Rusia, speculând, totuși, că ar fi putut fi, printre altele, uraniu sărăcit care ar putea fi folosit în producția de arme nucleare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel