Forțele ruse deschid un nou front în nord-estul Ucrainei

Freepik
Freepik

Forțele ruse au lansat vineri un atac blindat terestru în apropiere de Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei. Lupte intense au loc în zonele de frontieră ale regiunii, iar Ucraina a trimis întăriri, a anunțat Ministerul Apărării. Rusia a bombardat orașul de frontieră Vovchansk cu bombe aeriene ghidate și artilerie, scrie Reuters.

„Rusia a început un nou val de acțiuni contraofensive în această direcție”, a declarat președintele Volodimir Zelenski într-o conferință de presă la Kiev. „Acum au loc lupte aprige în zonă."

Ucraina avertizase anterior despre o concentrare de forțe rusești în regiunea Harkov, indicând posibile pregătiri pentru o ofensivă sau un efort de a distrage și imobiliza forțele ucrainene suprasolicitate. Nu este încă clar dacă Rusia va dezvolta această linie de atac.

Zelenski a menționat că Rusia ar putea pregăti o mare ofensivă în primăvară sau vară. Forțele Kievului sunt pregătite, dar Moscova ar putea trimite mai multe trupe, a declarat acesta.

„La aproximativ ora 5 dimineața, inamicul a încercat să străpungă linia noastră defensivă sub acoperirea vehiculelor blindate", a transmis Ministerul Apărării. „Până în prezent, aceste atacuri au fost respinse; lupte de diferite intensități continuă."

Guvernatorul regiunii Harkov a descris zona de frontieră ca fiind o „zonă gri”, confirmând luptele active desfășurate în zonă.

O sursă militară ucraineană de rang înalt a declarat că forțele ruse au înaintat 1 km în interiorul graniței ucrainene, lângă Vovchansk. Sursa a adăugat că rușii vor să respingă trupele ucrainene cu până la 10 km în interior pentru a crea o zonă tampon, dar că soldații ucraineni încearcă să-i împiedice.

Bombardamente intense

Cel puțin doi civili au fost uciși și alți cinci răniți în urma bombardamentelor rusești asupra localităților de frontieră, a declarat Oleh Sinehubov, guvernatorul regiunii Harkov.

„Tot ce poate face inamicul este să atace în anumite grupuri mici, grupuri de sabotaj și recunoaștere sau ceva de genul acesta, și să testeze pozițiile armatei noastre", a declarat el la televiziune.

În Vovchansk, oraș de frontieră aflat la granița cu Rusia, autoritățile ajută civilii să fie evacuați din cauza bombardamentelor intense.

Rusia a lansat invazia Ucrainei în februarie 2022, iar forțele ucrainene au reușit să respingă trupele ruse din cea mai mare parte a regiunii Harkov. Cu toate acestea, Rusia a revenit în ofensivă și avansează încet în regiunea Donețk, situată mai la sud.

În luna martie au apărut îngrijorări cu privire la intențiile Kremlinului în regiunea Harkov după ce președintele rus Vladimir Putin a cerut crearea unei zone tampon în interiorul teritoriului ucrainean pentru a proteja Rusia. De atunci, regiunea Harkov a fost lovită de atacuri aeriene repetate care au avariat infrastructura energetică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel