Focare de pestă porcină africană în două localităţi din judeţul Galați

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) s-a întrunit pentru a aproba Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană ca urmare a focarelor identificate în exploataţii de la marginea localităţilor Braniştea şi Şendreni, se arată într-o informare transmisă, miercuri, de Prefectura Galaţi. 

Potrivit sursei citate, în acest caz, genomul viral pentru pesta porcină africană a fost detectat în probele de sânge şi în organele analizate de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bacău. În consecinţă, s-a decis uciderea preventivă a suinelor din aceste exploataţii, respectiv 30 la Braniştea şi şapte la Şendreni şi plasarea gospodăriilor sub supraveghere oficială, ceea ce presupune: interzicerea mişcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploataţiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploataţii, interzicerea ieşirii din exploataţii a cărnii, a furajelor, ustensilelor şi altor obiecte sau materiale, astfel încât să se minimizeze riscul propagării pestei porcine africane.

Pentru limitarea răspândirii bolii, se interzice organizarea de târguri de păsări şi animale; toţi porcii din aceste localităţi vor fi ţinuţi închişi în curţi, fără acces la păşunat sau bălţi, pentru a împiedica contactul porcilor sălbatici cu cei domestici; cazurile de îmbolnăvire sau moarte vor fi anunţate imediat medicului veterinar, iar în situaţia în care se descoperă cadavre de porci în locuri publice, cetăţenii trebuie să anunţe medicul veterinar fără întârziere. În judeţul Galaţi au fost descoperite, de la începutul anului, 11 focare de pestă porcină africană şi au fost sacrificaţi, în total, 137 de porci.

Potrivit Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi, în fondurile de vânătoare de la Suceveni, Adam, Zătun şi Pădurea Gârboavele au fost ucişi, în total, 70 de mistreţi, după ce s-a primit confirmarea prezenţei virusului pestei porcine la nişte mistreţi găsiţi morţi în zonele respective. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel