Alătură-te comunității!
Finlanda: Sauli Niinisto a câştigat din primul tur la prezidenţiale

Scutaru Cristina / 28 ian 2018 / 22:19 Salveaza PDF Comentarii

Marele favorit al scrutinului, preşedintele în exerciţiu, Sauli Niinisto, a câştigat duminică, din primul tur, alegerile prezidenţiale din Finlanda, cu peste 60% din voturi, potrivit rezultatelor parţiale difuzate de ministerul Justiţiei, după numărarea a 85% din buletine, transmite AFP.

'Sunt surprins şi mişcat de această susţinere', a declarat Niinisto. Această victorie din primul tur, nemaiîntâlnită din 1994 şi prima alegere a unui preşedinte finalndez cu vot majoritar direct, a fost recunoscută de principalul său rival, candidatul Verzilor, Pekka Haavisto, care a obţinut aproximativ 12% din voturi. 'Recunosc că Niinisto a câştigat aceste alegeri şi îl felicit', a spus Haavisto.

Preşedintele finlandez cel mai popular după Urho Kekkonen

Sauli Niinisto este preşedintele finlandez cel mai popular după Urho Kekkonen (1956-1981) şi îl devansează pe mareşalul Mannerheim, erou al războiului contra Uniunii Sovietice al cărui loc în memoria colectivă a finlandezilor este comparabil cu cel al generalului De Gaulle în Franţa. Niinisto şi-a exercitat din plin atribuţiile funcţiei sale pentru a-şi cultiva relaţiile cu Rusia. Strategia sa nu a împiedicat însă Finlanda, fost teritoriu al Rusiei imperiale (1809-1917), să se apropie de SUA şi de NATO.

''Unul dintre principalele obiective ale politicii externe şi de securitate ale Finlandei este acela de a evita să fie implicată într-un conflict armat'', explica Sauli Niinisto la jumătatea acestei luni, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la crearea forţelor armate finlandeze. Născut în august 1948 la Salo (sud-vest) într-o familie de muncitori, Sauli Niinisto a devenit avocat înainte de a intra în politică din partea partidului conservator Coaliţia Naţională.

[citeste si]

Ministru al justiţiei în 1995-1996, el a asigurat ulterior portofoliul finanţelor (1996-2003) şi şi-a ajutat ţara să depăşească recesiunea de la finalul anilor '90, înainte de a adera la zona euro. Între 2007 şi 2011, Niinisto a fost preşedinte al parlamentului finlandez.loading...
VOTEAZA ARTICOLUL
   Pozitive: +1    Negative: 0
Flash-mob. Dans popular de Ziua Internațională a Dansului

George Mihail Pârvan / 26 apr, 07:14

TOP STIRI CELE MAI...


loading...Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.
Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

n-nxt.13