Fețe NOI la protestul din Piața Universității. SURPRIZĂ TOTALĂ: Cine a venit duminică / foto + video

Controversă cu protestul care a avut loc, duminică, în Piața Universității!

Au apărut în București primele manifestații generate de moartea afro-americanului George Floyd. Aproximativ 15 persoane au afișat mai multe pancarte cu mesaje anti-poliție.

Întrebarea este: cine sunt organizatorii? Nu sunt protestatarii pe care îi vedem mereu la protestele din România, ci sunt niște fețe noi. Unii au și steagul ANTIFA. Președintele Donald Trump tocmai a anunțat pe Twitter că ANTIFA, grupul antifascist care a fost implicat în proteste stradale de câțiva ani, va fi desemnat organizație teroristă.

Știm doar cine s-a aflat printre protestatari. Antonella Lerca Duda, femeie transgender, activistă pentru drepturile omului, a luat cuvântul și a citit un manifest. Cel mai probabil s-a aflat printre organizatori. Antonella Lerca Duda se află în imaginea de pe deschiderea articolului, fotografie care ne-a fost trimisă pe mail.

Antonella Lerca Duda a înființat organizația SWC (Sex Work Call). SWC a fost creat de, și pentru, lucrătoare și lucrători sexuali în România - drept grup de suport, și pentru a-și revendica drepturile, și pentru a lupta împotriva stigmei și marginalizării.

”Țelul nostru este de a ne auto-organiza și oferi sprijin reciproc comunității noastre, de a lupta pentru dezincriminarea și depenalizarea muncii sexuale, obținerea drepturilor muncii, și îmbunătățirea condițiilor noastre de muncă și trai.

Facem parte dintr-o mișcare globală pentru drepturile lucrătorilor și lucrătoarelor sexuale, a femeilor, persoanelor LGBTQIA+, de culoare, din minorități etnice sau religioase, migrante, a persoanelor care folosesc droguri, trăiesc cu HIV, sau cu dizabilități.

Din experiențele noastre ca persoane cunoscând marginalizarea pe diverse criterii, suntem convinsx de importanța intersectionalității și a solidarizării.

Facem parte din cateva retele internationale, regionale si globale: ICRSE (International Committee for the Rights of Sex Workers in Europe and Central Asia), PICUM (Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants), si NSWP (Global Network of Sex Work Projects)!”, se arată în descrierea organizației pe care Antonella Lerca Duda a înființat-o.

După mișcarea din Piața Universității, am primit următorul mail de pe o adresă ”Pisica București”:

”Duminică 7 iunie la Universitate, la statui a avut loc o manifestație în solidaritate cu mișcarea #BlackLivesMatter împotriva rasismului.

În ciuda restricțiilor foarte dure din starea de alertă, când manifestațiile sunt interzise, un grup divers de persoane solidare s-a organizat cu mesaje de conștientizare la adresa crimelor poliției ce au loc atât în Statele Unite cât și în România.

Mai jos reproducem manifestul grupului:


Black Lives Matter

Intervenție de solidaritate anti-rasistă


Stop abuzurilor, stop rasismului, stop fascismului! Ne exprimăm solidaritatea cu mișcarea Black Lives Matter și condamnăm violența poliției împotriva persoanelor de culoare!

Poliția ucide și brutalizează, iar noi nu mai putem rămâne pasivi în față rasismului și a discriminării! 

STOP abuzurilor de putere! 

Onorăm memoria celor uciși de Poliție și tragem un semnal de alarmă: această violență trebuie să se oprească acum! George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery în Statele Unite, Pedro Matos Pinto în Brazilia sau Manuel Fernandez în Spania sunt doar câteva dintre numele celor care au fost uciși recent din motive bazate pe ura rasială. Culoarea pielii nu este o crimă! În timpul pandemiei Covid-19 abuzurile împotriva comunităților de culoare au crescut sub justificarea restricțiilor de izolare, dar nu există nicio justificare pentru crimă! 

Condamnăm supremația albă în toate formele sale: rasismul sistemic, crimele și violența poliției, patriarhatul, colorismul, capitalismul, clasismul, ura împotriva femeilor, persoanelor transgen și a lucratoarelor sexuale!

Pentru afro-americani, șansele de a fi uciși de poliție sunt de 2.5 ori mai mari decât pentru persoanele albe. Atragem atenția și asupra rasismului din România: persoanele de culoare sunt hărțuite pe stradă, poliția și jandarmeria au comis nenumărate acte de brutalitate împotriva romilor: în ultimii ani, 7 romi au fost omorâți de către poliție iar alți 187 au fost bătuți și torturați! În ultimele săptămâni, poliția a intrat cu forță în comunități de romi ca Bolintin Vale, Săcele, Rahova și au bătut inclusiv copii și femei. În toată Europa, rasismul, colorismul, puterea partidelor fasciste și neo-naziste sunt în creștere și pun în pericol viețile persoanelor de culoare și ale romilor!

Să nu uităm: capitalismul global se hrănește din muncă persoanelor de culoare care au fost supuse sclaviei și colonialismului iar eliberarea societăților noastre este posibilă doar când capitalismul global va înceta să le exploateze pe toate surorile și frații noștri de culoare. Pentru o eliberare și o libertate adevărată, trebuie să demontăm toate sistemele instituționale care susțin supremația albă. Trebuie să înălțăm vocile oamenilor de culoare, vocile femeilor, vocile persoanelor transgen! 


Vrem să trăim într-o lume în care persoanele de culoare nu sunt ucise de poliție și nu sunt subiectul abuzurilor poliției. Vrem să trăim într-o societate care își asumă responsabilitatea asupra secolelor de sclavie, linșărilor și a opresiunii sistemice împotriva persoanelor de culoare. 


Vrem să trăim într-o lume care luptă împotriva guvernelor și a sistemelor opresive care permit ca aceste crime să se întâmple! Vrem să trăim într-o societate care reflectă asupra rolului său în menținerea acestor sisteme de opresiune. O societate care recunoaște că este complice acestor crime atunci când alege să nu vorbească despre ele.

O societate care se responsabilizează în a promova educația anti-rasistă în școli și în instituțiile statului pentru a opri moștenirea transgenerationala a rasismului.

Vrem să trăim într-o societate care acționează, și nu stă deoparte când astfel de lucruri se întâmplă!

Doar în condițile acestea putem fi cu adevărat liberi și libere.

Suntem solidare și solidari cu comunitatea afro-americana! Luptele noastre comune împotriva supremației albe sunt legate, însă alianța noastră cu BLACK LIVES MATTER este dincolo de lupta noastră anti-rasistă!

#BlackLivesMatter

#SolidaritateInternațională

#PolițiaUcide

#antirasism

#antifascism”.

Comunicatul de presă nu este semnat de nimeni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel