Facebook a blocat mai multe campanii de manipulare provenind din Iran şi Rusia

Conducerea Facebook a anunţat luni că a blocat 4 operaţiuni de manipulare a opiniei publice realizate de grupări ce se prezentau drept utilizatori ai reţelei sociale, susţinute de entităţi statale din Iran şi Rusia, informează AFP şi dpa.

Compania californiană a afirmat că sute de conturi Facebook şi Instagram, gestionate în cadrul acestor campanii de manipulare, aveau drept ţintă utilizatori ai internetului din diferite părţi ale lumii, printre care Statele Unite, Africa de Nord şi America Latină, scrie Agerpres.

"Aceste campanii au creat reţele de conturi pentru a induce în eroare alte conturi în privinţa activităţii şi identităţii lor. Am transmis concluziile noastre poliţiei, legiuitorilor şi partenerilor noştri industriali", a declarat Nathaniel Gleicher, responsabil de securitatea cibernetică.

"Am pus capăt acestor campanii ca urmare a atitudinii lor înşelătoare, nu din cauza conţinutului pe care îl făceau public", a precizat angajatul Facebook în cadrul unei conferinţe telefonice.

Gigantul tehnologic a detectat aceste operaţiuni în cadrul acţiunilor sale aflate în curs de desfăşurare, care vizează asigurarea integrităţii alegerilor prezidenţiale ce vor fi organizate în SUA în 2020.

Trei dintre campanii erau orchestrate din Iran, iar a patra din Rusia. Au fost înlăturate 93 de conturi, 17 pagini şi 4 conturi de Instagram cu "comportament coordonat neautentic" provenind din Iran şi care avea drept ţintă principală SUA.

Cea susţinută de grupări ruseşti publica postări prin intermediul unor conturi false, menite să reprezinte curente politice diferite, care abordau subiecte precum "alegerile americane, probleme legate de mediu, tensiuni rasiste, problematica LGBT, ideile confederaţilor, conservatorismul şi liberalismul",a precizat Gleicher.

Unele din postările campaniilor provenind din Rusia avea linkuri către Agenţia de Cercetare a Internetului, descrisă adesea ca fiind "o ferma de trolli rusească".

Aproximativ 246.000 de conturi, 60% dintre acestea din SUA, au dat "follow" unuia sau mai multor conturi false din Rusia care au publicat postări pro şi contra în cazul unor subiecte controversate şi au menţinut conturi în statele cheie (swing states) ale federaţiei americane.

Pe măsură ce se apropie scrutinul prezidenţial de anul viitor, Facebook urmăreşte să întărească lupta de combatere a încercărilor de manipulare pe diferitele sale platforme.

Patronul şi cofondatorul reţelei sociale, Mark Zuckerberg, a anunţat luni că Facebook este în prezent mai bine pregătit pentru a face faţă unor atacuri puse la cale de entităţi statale.

Începând de luna viitoare, Facebook prevede să îşi informeze utilizatorii în legătură cu mesajele ce provin din mass-media de stat.

Facebook a fost aspru criticat pentru că nu a blocat campanii de manipulare în timpul unor alegeri importante care au avut loc în 2016, inclusiv a scrutinului prezidenţial din SUA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel