Extrădare Ghiță. Băsescu, mesaj categoric: Este esențial

Sebastian Ghiță
Sebastian Ghiță

Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat, luni, că o intervenţie a preşedintelui Klaus Iohannis pe lângă omologul său sârb în vederea extrădării lui Sebastian Ghiţă cât mai repede în România este ''esenţială'', el adăugând că în acest sens decizia luată de autorităţile sârbe va fi una ''politică''. 

Băsescu a arătat că autorităţile sârbe trebuie să decidă dacă dau prioritate extrădării lui Ghiţă în România sau anchetării şi condamnării acestuia pentru utilizarea de documente de identitate false pe teritoriul Serbiei. 

'Categoric va fi o decizie politică, dacă va fi o decizie politică însă depinde şi de presiunea pe care o face statul român. O intervenţie a preşedintelui este esenţială, o cooperare a ministrului Justiţiei din România cu ministrul Justiţiei din Serbia este esenţială. Dacă vor sta şi vor spune 'eu am citit în ziar, mă consider informat', mă îndoiesc că va fi o decizie politică, a spus Băsescu, la România TV. 

De asemenea, fostul preşedinte a amintit de faptul că el a intervenit pe lângă liderul sirian Bashar al Assad în vederea extrădării lui Omar Hayssam, şi a adăugat că şi preşedintele Iohannis şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ar trebui să întreprindă demersuri pe lângă autorităţile sârbe pentru ca Sebastian Ghiţă să fie extrădat cât mai repede în România. 

Totodată, Băsescu a mai adăugat că justiţia sârbă nu îi poate da lui Ghiţă o pedeapsă mai mare de trei ani de închisoare pentru utilizarea de documente de identitate false, scrie Agerpres, însă aceasta ar putea fi mai degrabă de circa un an şi jumătate, iar apoi acesta tot va fi adus în ţară. Fostul preşedinte a mai spus, răspunzând unei întrebări, că nu crede că Serbia îi poate acorda lui Ghiţă azil politic dacă acesta va solicita un astfel de statut, având în vedere faptul că autorităţile de la Belgrad au ca obiectiv aderarea la UE. 

Nu ştiu dacă Serbia îi acordă azil politic (...) E greu de crezut că îi acordă azil politic, ar fi imposibil din postura de ţară candidată să facă lucrul acesta (...) Îşi va respecta statutul de ţară care cere intrarea în UE", a afirmat Băsescu. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel